NETWORK

EK nakon tragedije u La Mancheu: London treba kontrolirati svoje granice

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas ocijenio je u subotu da je Velika Britanija odgovorna za rješavanje svojih problema priljeva migranata otkako je napustila Europsku uniju
Velika Britanija je “napustila Europsku uniju i sada mora odlučiti kako će organizirati upravljanje kontrolom svojih granica”, rekao je Schinas novinarima na grčkom otoku Kos.

“Ako se dobro sjećam glavni slogan kampanje za referendum o brexitu je glasio ‘Preuzimamo kontrolu'”, dodao je Schinas koji koordinira novi pakt o migracijama i azilu.

“Od kada je Velika Britanija preuzela kontrolu, Britanci trebaju pronaći potrebne mjere kako bi im kontrola bila učinkovita”, naglasio je.
Migrantska kriza dramatično je eskalirala nakon što je u srijedu potonuo gumeni čamac u kanalu La Manche kada se utopilo 27 migranata.

Napetosti između Francuske i Velike Britanije su se pojačale nakon pisma britanskog premijera Borisa Johnsona objavljenog na Twitteru, u kojem traži da Francuska preuzme migrante koji stignu u Veliku Britaniju.

“Iznenađuju me metode koje nisu ozbiljne”, izjavio je u Rimu na konferenciji za novinare francuski predsjednik Emmanuel Macon na pitanje o pismu Borisa Johnsona.
Francuski ministar unutaranjih poslova Gérald Darmanin otkazao je posjet britanske kolegice Priti Patel Calaisu u nedjelju, koja je trebala sudjelovati na kriznom sastanku o migrantima.

Na sastanku će biti ministri zaduženih za imigraciju iz Belgije, Njemačke, Nizozemske te predstavnik Europske komisije.
Izvor:tportal.hr