NETWORK

Lukašenko optužuje Litvaniju za ubistva migranata u pograničnom području

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je u ponedjeljak Litvaniju za ubistva migranata, nakon izvještaja o još jednom smrtnom slučaju na istočnoj granici te zemlje s Evropskom unijom.

– U ovoj migrantskoj krizi, zlikovci su otišli toliko daleko da su ubijali ljude – rekao je Lukašenko tokom sastanka s predstavnicima bjeloruskog ministarstva odbrane.

Migranti se dovoze na bjelorusku granicu “mrtvi ili možda polumrtvi sa strane EU i tamo bivaju izbačeni”, tvrdi 67-godišnji lider, koji se pojavio u vojnoj uniformi na konferenciji za medije, prenosi dpa.

Evropska unija optužuje Lukašenka, kojeg često nazivaju “posljednjim diktatorom Evrope”, da namjerno šalje migrante iz kriznih područja kao što je Irak i “gura” ih prema granici svoje zemlje s EU. Migranti su se takođe više puta žalili na maltretiranje od bjeloruskih snaga sigurnosti.

Bjeloruski graničar saopćio je u ponedjeljak da je muškarac pronađen mrtav na granici s Litvanijom, nakon što je tokom vikenda otkriveno još jedno tijelo. Ta informacija se ne može nezavisno provjeriti.

federalna.ba/Fena