NETWORK

Karlovački policajci uhapsili Sirijca i Albanca: Krijumčarili su ljude

Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu, javili su iz policije

U razdoblju od 19. do 21. travnja, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su na području općine Bosiljevo i grada Slunja zaustavili i kontrolirali dva kombi vozila. Vozilom njemačkih nacionalnih oznaka upravljao je 27-godišnji državljanin Sirije dok je drugim vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka upravljao 40-godišnji državljanin Albanije, javlja Policijska uprava karlovačka.  

Kako navode, tijekom policijskog postupanja utvrđeno je da su osumnjičeni prevozili strane državljane koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

– Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad dvojicom osumnjičenika – javlja policija.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da je državljanin Sirije iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta, zbog čega je uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu predan pritvorskom nadzorniku, dok je protiv albanskog državljanina podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Također je prema obojici osumnjičenika postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zbog počinjenih prekršaja u prometu.

Izvor:24sata.hr