VIDEO

Izmještanje migranata iz Tuzle samo privremeno rješenje

Autobuska stanica u Tuzli je, nakon dvije godine, prazna i očišćena. Migranti su prevezeni u Blažuj, a šatorska naselja uklonjena. Međutim, koliko će to potrajati?

U Tuzli još uvijek ima neutvrđen broj stranih državljana i već se mogu vidjeti pred Uredom za strance. Dok volonteri najavljuju novi priliv, iz Gradske uprave prvi put stižu konkretne mjere. Prvenstveno zbog pojave koronavirusa u BiH.

Među izmještenim migrantima sa tuzlanske stanice su i maloljetne osobe. Dok lokalna vlast izražava zadovoljstvo rješavanjem problema sa šatorskim naseljem u centru grada, volonteri nisu optimistični.

SAHIBA SRNA, Udruženje „Zemlja djece“ u BiH
„Ono što mi znamo jeste da smo samo u februaru imali 23 tipične porodice i preko 100 maloljetnika bez pratnje.“

DANIJEL VASILJ, volonter

„Ovo je jedna vatrogasna mjera, ovo nije nikakva mjera da ćemo riješiti neko njihovo sistemsko rješenje. Mi ćemo već kroz sedam dana imati istu situaciju, pogotovo sa povećanim prilivom dolazaka.“

Prema najavama, stanje ipak neće biti isto ni eventualnim dolaskom novih migranata. Naime, nakon dvije godine, iz Uprave najavljuju mjere. Zbog straha od pojave i širenja virusa Korona, zabranjuje se podjela hrane na javnim mjestima.

JASMIN IMAMOVIĆ, gradonačelnik Tuzle

„Očekujem od Uprave policije da, u saradnji sa poslovnim subjektima Željezničke i Autobuske stanice i građanima, ne dozvole ponovno okupljanje i zadržavanje migranata ta tom ili nekom drugom mjestu u Tuzli.“

DANIJEL VASILJ, volonter

„Što može dovesti i do kršenja ljudskih prava jer će biti više guranja, forsiranja i tjeranja da se ide iz Tuzle.“

Kršenju ljudskih prava svjedočili su svi dvije godine, tokom noći provedenih na betonu bez higijenskih uslova. Gradonačelnik ističe da oni koji dovode migrante, mogu biti okvalifikovani kao pomagači u vršenju krivičnog djela i to mora biti spriječeno, u saradnji sa svim nivoima vlasti.

Izvor: BHRT