NETWORK

Izbjeglica iz Ukrajine krijumčario migrante

Kaže da nije znao odmah da je riječ o ilegalnim migrantima, ali je priznao da je to napravio i smatra se krivim

Ukrajinac iz Hersonske oblasti, agronom Serhii P. (44), koji živi i radi u slovenskom Mariboru, odlučio je dodatno zaraditi krijumčarenjem migranata u Hrvatskoj. Na Peugeotu slovenskih nacionalnih oznaka 15. studenog oko 23 sata u Tržiću Tounjskom nedaleko od Ogulina probušila mu se guma, a onda je, pokušavajući je zamijeniti, slomio ključ, piše Jutarnji.hr.

On i četvero Turaka, ilegalnih migranata koje je prevozio, nekako su otklonili kvar. No, nedaće su se nastavile jer su ubrzo naletjeli na policijsku ophodnju i to je bio kraj njihova putovanja.

Tijekom ispitivanja u državnom odvjetništvu rekao je da je u teškoj financijskoj situaciji, živi u Sloveniji pod privremenom zaštitom te ne zarađuje dovoljno da bi mogao uzdržavati sebe i obitelj. Tražio je, navodi, priliku za dodatnom zaradom i pronašao oglas za prijevoz ljudi.

Kaže da nije znao odmah da je riječ o ilegalnim migrantima, ali je priznao da je to napravio i smatra se krivim. Ne zna tko je osoba s kojom je posao ugovorio, komunicirao je s njom na aplikaciji Telegram na ruskom jeziku, a procjenjuje da bi se moglo raditi o osobi mlađe životne dobi.

Kaže da je zapravo trebao pokupiti četiri osobe iz Zagreba s jedne autobusne postaje, no posao je propao jer je kasnio više od sat vremena. Zato su mu dodijelili drugu lokaciju. Otišao je tamo, vozio je autocestom i lokalnim putevima, sve dok nije stigao. Kaže da mu je bilo neobično zašto ga ti ljudi

Tek kasnije, nakon što su osobe koje je povezao počele vikati “policija, policija”, tvrdi on, postalo mu je jasno da je vjerojatno riječ o ilegalnim migrantima i da radi nešto protuzakonito. Trebao ih je odvesti do Trsta i dobiti 250 eura po čovjeku.

Pretražujući mu mobitel, policija je pronašla komunikaciju porukama s osobom koju je spremio po imenom Roma Roma, iz kojih se vidi detalji dogovora, po kojemu mu je avansno uplaćeno 200 eura, dok je ostatak dogovoren po obavljenom poslu.

Izvor:kportal.net