NETWORK

Izbili sukobi s policijom zbog izgradnje centara za migrante

Na grčkim ostrvima Lezbos i Hios rano jutros izbili su sukobi policije i stanovnika ostrva koji protestuju zbog izgradnje pritvorskog centra za migrante.
Stanovnici ostrva su pokušali da spriječe dolazak policije za razbijanje demonstracija i početak radova. Policija je ispalila suzavac na ljude koji su se okupili, pokušavajući da spriječe brodove da pristanu.

Grčka vlada je poručila da će nastaviti sa planiranom izgradnjom novih objekata, koji bi zamijenili postojeće prenatrpane kampove, prenosi AP.

Mnogi građani ostrva i lokalne vlasti protive se tim planovima, smatrajuci da bi migranti i azilanti trebalo da se prebace u kontinentalni dio Grčke.

Rojters navodi da je oko 500 ljudi na Lezbosu pokušalo da onemogući istovar teške mašinerije, kao i da su potom izbili sukobi pošto su građani pokušali da blokiraju gradilište.

Grčke vlasti planiraju da izgrade zatvorene pritvorske centre na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu i Lerosu, ostrvima u blizini Turske, odakle svake godine na hiljade azilanata kreće put Evrope.

Izvor: Tanjug