NETWORK

Hrvatska se ozbiljno priprema za migrantski val: ATJ Lučko kupuje specijalnu opremu za 9,3 mil. kuna

Ministarstvo unutarnjih poslova za 9,3 milijuna kuna kupuje specijalističku opremu za pripadnike Antiterorističke jedinice Lučko. U MUP-u su procijenili da će nabava ove opreme stajati nešto više od osam milijuna kuna s PDV-om, no na natječaju je postignuta cijena koja je za milijun i 300 tisuća veća.

MUP je na natječaju dobio ponude za IC monokularni uređaj za noćno motrenje/ciljanje, ciljni sistem za noćne zadaće, za ručne termovizije, optički ciljnik za taktičko brzo pucanje za dugo oružje te za ciljni sistem za noćne zadaće.

Za potrebe antiterorističkih policijskih snaga između ostalog kupuje se osam ručnih termovizijskih kamera u vrijednosti 1,1 milijun kuna. U tehničkoj specifikaciji traženo je da termovizije moraju obavezno imati ugrađenu CCTV kameru sa zoomom od 36 puta. Riječ je o kamerama koje se povezuju s računalnim bazama u kojima su biometrijski podaci osoba te omogućuju da se na osnovu crta lica u kratkom vremenu utvrdi identitet osobe. Budući da je MUP u postupku nabavke softvera za prepoznavanje crta lica, ove termovizije će pripadnicima antiterorističke jedinice omogućiti brzu pretragu baze podataka i identificiranje osoba.

Nakon provedenog natječaja odlučeno je da će se od tvrtke MA-RA iz Zagreba kupiti 100 komada IC monokularnih uređaja za noćno motrenje/ciljanje za 4,6 milijuna kuna.

Riječ je o uređajima koji se koriste u noćnim uvjetima ili u uvjetima bitno smanjenje vidljivosti, a mogu se postaviti na oružje, balističku kacigu ili se držati u ruci i koristiti za motrenje. S istom tvrtkom će se sklopiti ugovor o kupnji osam optičkih ciljnika za brzo pucanje iz dugog oružja za 1,3 milijuna kuna. Ovaj ciljnik korisniku omogućuje taktičko pucanje s oba otvorena oka.

Od tvrtke Mi-Star kupit će se i 250 komada ciljnih sistema za noćne zadaće u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna. Riječ je o taktičkom laserskom označivaču ciljeva koje se postavlja na dugo oružje za precizno usmjeravanje vatre i označavanje ciljeva, piše Jutarnji list.

/Republikainfo.com/