KOMENTAR

HRONOLOGIJA promigrantske izdaje Bosne i Bošnjaka u režiji SDA

Hronologija aktivnosti i izjava SDA zvanicnika na temu migrantske krize u BiH:
 • 25. 08.2018 – Bakir Izetbegovic, prvi covjek SDA, posjecuje hotel Sedru u Cazinu, gdje su smjesteni migranti sa porodicama i tom prilikom izjavljuje: “Nažalost, u Bihaću i Velikoj Kladuši to još uvijek nije ni blizu adekvatnog rješenja. S obzirom na to da se radi o mnogo većem broju ljudi, učinit ćemo sve da pomognemo kako bi se i oni adekvatno smjestili. Dolazi zima, a ne smijemo zaboraviti da su i stanovnici iz Bosne i Hercegovine ne tako davno bili u sličnoj situaciji. Imamo i određene smještajne kapacitete u Sarajevu i okolini, koji će također biti na raspolaganju.”
 • August, 2018. – Fuad Kasumovic, gradonacelnik Zenice, i SDA kadar (1990.-2016.) “Spremni smo za migrante koji su dobrodošli ovdje, mi ćemo im pomoći, a osim toga, pripremili smo i dopis svim humanitarnim organizacijama u BiH da nam se obrate jer smo spremni podijeliti donaciju od 15 tona mesa organizacijama koje brinu o migrantima u Mostaru, Bihaću i drugim lokacijama”.
 • 24. 10. 2018. – Semiha Borovac (SDA) i Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH: “Suosjećam s njima i njihovim porodicama i istinski me bole takve slike. Već sam rekla kako je jedini način da im pomognemo osiguravanjem smještaja i osnovnih potrepština.”
 • 24.10. 2018. Otvoren kamp Usivak, na podrucju opstine Hadzici, koju vodi nacelnik Hamdo Ejubović (SDA)
 • 26. 10. 2018. Na konstataciju voditeljice Dnevnika da se naša zemlja suočava s humanitarnom katastrofom, kada je riječ o migrantima, Izetbegović je odgovorio: “Mislim da je to prejaka riječ. Ljudima je jako teško i država se ne nosi najbolje s tim. Lakše se ulazi u BiH nego što se izlazi iz nje – u Hrvatsku, a migrantima nije cilj BiH. Mi pokušavamo da ih zadržimo u centru zemlje, međutim njima je cilj Europa, tj. Hrvatska.
 • 24. 04. 2019. Pokrenuta inicijativa kluba SDA u skupstini Tuzlanskog kantona kojom je predloženo da Skupština TK obaveže Vladu TK da pruži osnovnu humanitarnu pomoć migrantima koji prolaze kroz Tuzlu i TK, formira radnu grupu koja će u saradnji s nevladinim organizacijama koje TK finansira pružiti pomoć migrantima. Inicijativa je odbijena.
 • 11.12.2019. Izaslanica SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Alisa Hajdarović trazi da se Hercegovacko-Neretvanska zupanija otvori za prijem novih migranata.
 • 11. 12. 2019. Otvoren kamp u kasarni Blazuj, opstina Ilidza, nacelnika Senaida Memica (SDA), i pored velikog protivljenja gradjana i najavljenih protesta.
 • 22. 12. 2019. Nakon kradje u jednom supermarketu u Sarajevu, pocinjene od strane ilegalnog migranta, i reakcije obezbjedjenja koje je savladalo i zadrzalo migranta do dolaska policije, SDA izdaje saopstenje u kojem izmedju ostalog stoji “Kantonalni odbor SDA Sarajevo osuđuje sramno nasilničko ponašanje zaštitara prema migrantima u tržnom centru na Otoci.”
 • 27. 12. 2019. Uposlenici i menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prikupili su 11.125 KM pomoći za migrante smještene u Kampu „Blažuj“. Direktorica KSUS Sebija Izetbegovic tom prilikom je izjavila: “Kao i mnogo puta do sada, i ovaj put smo pritekli u pomoć, shodno našim mogućnostima. Nastojaćemo i u narednom periodu prikupiti sredstva za kupovinu potrebnih odjevnih predmeta i higijenskih potrepština. Raduje me da smo pokazali da smo zemlja sa izrazitim senzibilitetom za pružanje pomoći ljudima u stanju potrebe. Nadam se da će naš pimjer slijediti i druge ustanove i kompanije jer samo zajedničkim akcijama možemo uraditi velike stvari – izjavila je Izetbegović.
 • 31. 12. 2019. Senaid Memic (SDA), nacelnik opstine Ilidza je podijelio telefonske dopune u iznosu po 15 KM za ukupno 650 migranata koji borave u migrantskom centru u Blažuju kod Sarajeva. Tom prilikom izjavljuje “Očekivali smo da se svašta može dešavati s obzirom na njihov broj, ponašanje, status ili namjere. Ali veoma smo iznenađeni da ima samo mali broj problema koje prave pojedinci. Ništa nije krenulo u lošem smjeru. Ako se i napravi neka galama, to je zbog nervoze pojedinaca i ličnih nezadovoljstava”.
 • 24. 04. 2020. Dan nakon sto je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radoncic najavio prijedlog za deportaciju ilegalnih migranata iz BiH, isticuci posebno pakistanske migrante koji su najbrojniji, te nesaradnju pakistanskog ambasadora u BiH po ovom pitanju, Sefik Dzaferovic (SDA), clan predsjednistva BiH primio je pakistanskog ambasadora Muhammada Khalida Raoa kojemu je pruzio bezrezervnu podrsku, ogradjujuci se od izjave ministra sigurnosti.
Nakon sto su ponudili migrantima bezrezervnu podrsku, i nakon sto su otvorili desetak migrantskih centara na prostoru na kojem oni vladaju, Bakir Izetbegovic daje tragikomicnu izjavu:
13. 06. 2020. Bakir izetbegovic “Straka demokratske akcije (SDA) smatra da postoje svi elementi koji upućuju na to da će se migrantska kriza pokušati iskoristiti za specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i SDA kao najjače bošnjačke i probosanske političke stranke. Plan je vrlo proziran: učiniti sve da što više migranata uđe u Bosnu i Hercegovinu, spriječiti donošenje odluka ili oslabiti institucije koje su nadležne da djeluju na rješavanju krize, migrante zbiti isključivo na teritoriju na kojoj Bošnjaci čine većinu, a zatim za sve optužiti Bošnjake i njihove predstavnike”
A.H.