Beograd, 25. novembra 2022.- Policijska akcija privodjenja migranata. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
AKTUELNO

HOROR U HORGOŠU Pronađeno oružje, policija uhapsila 1000 migranata

Posle oružanog sukoba dve grupe u Horgošu na severu Srbije, policija je privela više od 1.000 ilegalnih migranata i rasporedila ih u prihvatne centre, a kod nekih je pronađeno oružje i municija, kažu iz policije.

U četvrtak uveče policija je dobila dojavu da se u ovom malom mestu na srpsko-mađarskoj granici kreću dve grupe migranata i pucaju jedni na druge.

Na mestu pucnjave zatečeno je šest migranata, među kojima jedan dvadesetogodišnjak sa dve prostrelne rane u grudima, saopštila je policija.

Privedeno je više ljudi koji se povezuju sa pucnjavom ali i krijumčarenjem migranata, a potom je sprovedena velika akcija u Horgošu i Beogradu.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević gostujući na RTS-u rekao je da je u akciji policija uradila detaljan pregled terena i pronašla oko 1.000 migranata koji su prevezeni u prihvatne centre.

„Uglavnom se radi o državljanima Avganistana i Maroka. Inače, šest lica se javilo sa povredama u bolnici u Subotici i oni se nalaze pod policijskim nadzorom”, rekao je Vasiljević.

On je istakao i da je policija prilikom pretrage terena našla određenu količinu oružja i municije.

„Uglavnom automatsko oružje, pištolji i određena količina municije”, rekao je.

Dodao je da su kod određenog broja lica na garderobi pronađena obeležja Oslobodilačke vojske Kosova na kapama, šalovima, kačketima.

Vasiljević je rekao i da je povećano prisustvo policije u celoj Srbiji.

„Po nalogu ministra formirana je i nova radna grupa koja se bavi bezbednosnim pitanjima posebno prema teritoriji Mađarske, Severne Makedonije i Bugarske, u kojoj su uključeni pripadnici Uprave granične policije, Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Uprave policije, SAJ-a i policijskih uprava, kao i SUK-a”, rekao je pomoćnik direktora policije.

Izbeglice i migranti, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Azije, kreću se duž severne granice Srbije, u pokušaju da pređu u Mađarsku, uglavnom uz pomoć krijumčara.

Ovo je drugi put ove godine da se oružani sukobi u blizini srpsko-mađarske granice povezuju sa migrantima i krijumčarenjem.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je da su migranti zloupotrebili gostoprimstvo ove zemlje, kao i da svaki građanin Srbije mora da ima zagarantovanu bezbednost.

Policija je prethodno u saopštenju navela da je posle dojave o pucnjavi detaljno pretražila teren, koristila je helikoptere i dronove, a potraga je proširena i na područje Beograda, glavnog grada Srbije.

Iz policije najavljuju da će u narednom periodu redovne kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se „očuvala bezbednost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata”.

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je u oktobru da je od početka godine u zemlji registrovano oko 30.000 više migranata nego prošle godine.

„Trenutno u centrima boravi 5.241 migrant, a procenjujemo da ih van njih ima još oko 2.500”, rekla je tada Stanisavljević.

Drugi oružani sukob u blizini granice ove godine

Ovo nije prvi put ove godine da se različite grupe migranata sukobljavaju u blizini granice Srbije sa Mađarskom.

U julu, na periferiji Subotice, u oružanom sukobu dve grupe migranata ubijena je jedna osoba, a više njih je ranjeno.

Policija je tada saopštila da je uhapšen osumnjičeni državljanin Avganistana.

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-63753797