KOMENTAR

HILJADU HODŽA ponizili na kursu protiv “nasilnog ekstremizma”! Istovremeno finansirali “našu migrantsku braću”

Za razliku od drugih konfesija, službenici Islamske zajednice su, zbog politike marionetskog reisa Kavazovića, morali proći ponižavajuću obuku na kojoj su se educirali „protiv nasilnog ekstremizma“. Čak 1000 imama je prošao ovaj ponižavajući tretman! Time su indirektno priznali da je Islamska zajedica leglo „nasilnog ekstremizma“, čim vjerske službenike treba educirati i odvikavati od tog „nasilnog ekstremizma“.
Gdje je još jedan paradoks ove autodestruktivne akcije Islamske zajednice, koja, dakle, i islam i imame dovodi u kontekst „ekstremizma“? Pa upravo u tome što sumnjamo u ljude koje znamo, u hodže koji imaju ličnu kartu i adresu ove države, njih takve, legaliste i vjernike, dovodimo u školske klupe da ih učimo protiv „nasilnog ekstremizma“, dok istovremeno ta ista Islamska zajednica biva servis za finansiranje i logističko zbrinjavanje na hiljade ilegalnih migranata, koji sakrivaju svoj identitet, o kojima ne znamo da li su ISIL-ovci, koji predstavljaju sigurosnu prijetnju i u velikoj mjeri terorišu bošnjački narod. Zaboravljamo da su ilegalni migranti izvršili nekoliko napada i na našu policiju. Sve to podržava i ne osuđuje Islamska zajedica! Ali zato 1000 imama šalje da se educiraju „protiv nasilnog ekstremizma“.
Da potcrtamo: protiv „nasilnog ekstremizma“ obučavamo imame, koje znamo, dok istinske ekstremiste, koji kriju identitet, koriste usluge trgovaca ljudima, krše zakone BiH i teroriši građane – e njih ne samo da ne obučavamo, već ih „na ljepe oči“ primamo kao „našu migrantsku braću“.
Ova slučaj će, naravno, biti još istraživan i dokumentiran.
Za početak predstavljamo dio studije koju su u koautorstvu radili Sead Turčalo & Nejra Veljan, pod naslovom: „Perspektive zajednice o prevenciji nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini“.
Donosio znakovit citat:
„Islamska zajednica također prima podršku od OSCE-a, Evropske unije i Norveške vlade za nekoliko projekata. U saradnji s OSCE-om, IZ je organizirala obuke za više od 1.000 imama i razvila online modul o nasilnom ekstremizmu, zločinima iz mržnje i diskriminaciji. Uz podršku Delegacije EU u BiH, organizirane su dalje edukacije za roditelje i adolescente iz 23 zajednice, kao i radionica za imame posvećena obuci budućih edukatora. IZ je izradila i strateški dokument o integraciji grupa i pojedinaca koji djeluju izvan nadležnosti zvaničnih struktura IZ-a, koji je uključivao P/CVE mjere fokusirane na edukaciju imama i vjerskih učitelja, kako bi oni stekli znanje da se bave konceptima poput tekfira i doktrine haridžija.17 Pored toga, IZ je uspostavila mrežu mladih sa podružnicama u zajednicama širom BiH i imenovala koordinatore za ženski aktivizam. Planira se i uvođenje multimedijalne platforme za borbu protiv ekstremističkih narativa u medijima, ali je još uvijek u fazi izrade.“