NETWORK

Grčki premijer: Migranti otišli s grčko-turske granice

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je u petak da su migranti koji su od početka ožujka bili na kopnenoj granici između Grčke i Turske od tamo otišli i sklonili se od pandemije koronavirusa, prenijela je turska agencija DHA.

“Čini se da je demontiran logor postavljen 1. ožujka i oni koji su bili u pograničnom području rijeke Evros su otišli”, rekao je Micotakis.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu izjavio je u četvrtak da se 4600 migranata i dalje nalazi blizu grčkog pograničnog prijelaza Kastanies (Parzakule s turske strane).

U četvrtak navečer su tražitelji azila autobusima prebačeni u prikladni smještaj u Turskoj gdje će biti u dvotjednoj karanteni zbog moguće zaraze koronavirus, izvijestila je agencija DHA.

Evakuacija je provedena na zahtjev migranata, navodi DHA, koja naglašava da su turske vlasti zatim razmontirale logor Pazarkule.

Grčka državna televizija ERD je navela da da je turska policija tijekom noći na petak zapalila prazan logor nakon evakuacije tražitelja azila. Na snimci koju je u petak objavila grčka vlada vidi se vatra uzduž granice.

Grčki premijer je naglasio da će grčki vojnici i policajci ostati na tom prijelazu i da će ograda duž granice biti pojačana.

“Jedno poglavlje je možda zaključeno, ali borba se nastavlja”, izjavio je Micotakis.

“U Kastaniesu ostaju ljudi u tehnologija koji će jamčiti zaštitu granica kako nitko ne bi mogao ucjenjivati Europu i Grčku kao što su neki pokušali”, dodao je.

Turska je 29. veljače objavila da više neće sprečavati migrante na putu do Europe i tisuće tražitelja azila su se okupile u Pazrakuleu, s turske strane granice.

Grčka je tada tražila i dobila pomoć Europske unije kako bi spriječila tražitelje azila da prijeđu granicu.

Izvor: Hina