NETWORK

Grčke vlasti spasile 84 migranta i uhapsile osumnjičene za trgovinu ljudima

Grčke vlasti su u subotu, nedaleko od ostrva Krit, spasile 84 migranata, i uhapsile četiri osobe za koje se smatra da su trgovci ljudima, saopštila je danas obalska straža.

U prvom incidentu obalskoj straži je prijavljen brod koji pluta na moru zbog mehaničke greške, na oko 85 kilometara južno od ostrva Krit.

Brod grčke mornarice je pronašao brod na kome je bilo 72 osoba, od kojih 58 muškaraca i 14 maloletnika, koji su potom odvedeni na Krit.

Nakon ispitivanja pridošlica obalska straža je uhapsila dve osobe koje su upravljale brodom, zbog sumnje da su trgovci ljudima.

Brod je isplovio iz libijske luke Tobruka, a spašeni migraanti su rekli grčkim vlastima da je svako od njih platio između 2.000 i 4.000 dolara za taj ilegalni prevoz do Grčke.

Dvojica uhapšenih će verovatno biti optuženi za formiranje kriminalne grupe, omogućavanje nezakonitog ulaska pojedinaca u zemlju i njihovo izlaganje opasnosti.

U drugom slučaju, takođe u subotu, obalska straža je obaveštena da su se nepoznati ljudi iskrcali na plažu, na ostrvu Rodos.

Patrolni čamac obalske straže je presreo gliser sa dve osobe, koji je plovio u pravcu turske obale.

Nešto kasnije, policijska patrola je pronašla 14 migranata, među kojima je bilo pet muškaraca, četiri žene i pet maloletnika.

Lokalni zvaničnici su saopštili da su zaplenili gliser i da su dvojica uhapšenih trgovci ljudima koji su, nakon obavljenog transporta, pokukšali da se vrate u Tursku.

Nacionalnost migranata i uhapšenih nije saopštena.

Prema podacima UNHCR prošle 2023. godine u Grčku je morem došlo 41.561 osoba, najviše u septembru – 10,839, što je veliki skok u odnosu na 2022. godinu kada ih je ukupno registrovano 12.758.

Izvor: Novimagazin.rs