INTERVJU

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić: Ne podržavamo opciju da se migranti iz drugih opština i gradova sada prebacuju kod nas na Lipu

O radu Vlade USK-a, planovima Gradske uprave u ovoj godini te prisvajanjima zasluga za gradnju Lipe govori gradonačelnik Bihaća
Nakon dvije godine pandemije i četiri godine migrantske krize, Bihać je ušao u novu 2022. godinu u nadi i sa dobrim željama. Za razliku od kantonalne vlasti, bar je usvojen Nacrt budžeta, a gradonačelnik Šuhret Fazlić ima većinsku podršku.

GRADONAČELNIČE FAZLIĆU, KAKAV ĆE TO BITI BUDŽET?
– Usvojili smo Nacrt budžeta, on odslikava kakvo je stanje. Fali nam prihoda, zbog korone u ovoj godini imamo ih manje za 28 posto, tako da od većih infrastrukturnih projekata neće biti ništa.

DUŽA PISTA
Završićemo Dvoranu Luke i nekoliko projekata u gradu, te ćemo nastaviti najbolje što budemo mogli.
NISTE ZADOVOLJNI OVIM PROJEKTIMA KANTONALNE VLADE?
– To su projekti kojima oni u predizbornoj godini kupuju glasove ili zastupnike u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Međutim, kakav god dinar, kakva god marka u Bihać dođe, mi ćemo to rado utrošiti, bez obzira na to ko se pojedinačno time reklamirao. Koliko god da se uradi, dobro je, makar mi to morali dovršavati.

JESTE LI ZADOVOLJNI DINAMIKOM PROJEKTA AERODROM BIHAĆ?
– Nakon što je od Vlade FBiH doznačeno pet miliona KM odmah na raspolaganje od ukupno obećanih 25 miliona koji će ići na poseban račun, vidimo da podrška postoji. Međutim, nisam zadovoljan, jer sve to može ići brže. Ako sad krenemo sa eksproprijacijama zemljišta, da se pista produži, možemo očekivati da će na proljeće već početi gradnja Aerodroma.
O MIGRANTIMA SE DUGO NE GOVORI NA DRAMATIČAN NAČIN, JE LI KRIZA KONAČNO POD KONTROLOM?
Bila je skoro polemika i ja sam je pratio. Svađali su se ko je zaslužan za rješavanje migrantske krize, kantonalni premijer Ružnić (NES) ili ministar sigurnosti Cikotić, odnosno SDA. Mislim da ne treba to još slaviti, rano je, još može biti problema. A da se to malo umirilo, jeste, i zapravo je najzaslužniji Grad Bihać i ono što smo mi uradili do sada. Dakle, zemljište, izmještanje van grada, suradnja sa svim nivoima vlasti koji su politički protivnici. Mi smo se najviše borili da bude bolje stanje u našem gradu, a svakome hvala ko je pomogao. Dalje, mi nikako ne podržavamo da se migranti iz drugih opština i gradova sada prebacuju kod nas na Lipu. Miral neka rješavaju, ali ne na našu štetu, jer ne želimo ponovo biti pregaženi nekim novim talasom.

NI GRAĐANI ŠTO SU ČUVALI BIRU VIŠE NEMAJU POTREBU TO ČINITI?
– Bira je bila davno zatvorena i reakcija naših građana rezultat je tog narušenog povjerenja u državne institucije. Desilo se i to da je sve to postalo poligon za političke poene pojedincima. Međutim, Bira je odavno završena priča. Nadam se da nikome ne nedostaju migranti kao problem, jer ulazimo u izbornu godinu i to nam svakako ne treba.

KAKO GLEDATE NA STANJE U KANTONU, NA ULASKU U OVU IZBORNU GODINU?
– Mislim da je ovo najgora moguća situacija koju imamo od 2000. godine. Mi sad u Vladi Kantona imamo tri ministra koja su privatni ministri, jer su pojedini zastupnici svoj glas podrške naplaćivali ministarskim pozicijama za svoje ljude.

JALOV RAD
Njihov četvorogodišnji mandat samo je priča hoće li ili neće biti presudnog glasa, ništa se konkretno ne radi. Nedavno sam imao nesreću da člana porodice vodim u Covid ambulantu. Kakvo je stanje nefunkcionalnosti tamo, pa to je jedno najveće poniženje koje trpe naši građani. Tražio sam odmah premijera i ministra da to rješavamo. Previše su zabavljeni tim traženjem glasova, tim sitnim projektima asfalta do mamine kuće i slično. Jalov je taj rad kada se grčevito bori samo da se taj mandat završi.

Izvor: Oslobođenje