NETWORK

EU: Ilegalni prelasci granice neće biti tolerisani

Ministri unutrašnjih poslova EU na vanrednom sastanku u Briselu izrazili su danas solidarnost sa Grčkom, Bugarskom, Kiprom i ostalim zemljama članicama koje ulažu napore u cilju upravljanja i održanja reda na spoljnim granicama EU.
Ministri su poručili da će EU preduzeti sve potrebne mere u skladu za međunarodonim zakonom kao bi zaustavila illegne prelaske granica.

“EU će nastaviti da blisko sarađuje i sa zemljma Zapadnog Balkna u cilju upravljnja migracionim tokovima”, saopšeno je u Savetu EU.

Vanredni sastanak ministra unutrašnjih poslova EU sazvan je kako bi se razmotrila situacija na spoljnim granicama EU sa Turskom, koje su poslednjih dana pod velikim pritiskom migranata koje turske vlasti propuštaju preko svoje teritorije.
“Savet EU uviđa pojačani migrantski pritisak i rizike sa kojima se Turska suočava pokušavajući da na svojoj teritoriji obezbedi smeštaj za 3,7 miliona migranata i izbeglica, ali snažno odbacuje tursku upotrebu migranata u političke svrhe”, navodi se u saopštenju Saveta EU.
Savet EU poziva Tursku da u potpunosti i prema svim zemljma članicama primeni uredbe iz Sporazuma o migrantima iz 2016. godine.

Naglašava se da je Sporazum već pokazao opipljive rezultate, uključujući snažnu podršku Turskoj u obezbeđivanju smeštaja za izbeglice i migrante.

“EU i zemlje članice odlučne su u nameri da zaštite svoje spoljne granice. Ilegalni prelasci neće biti tolerisani i preduzeće se svi potrebni koraci u skladu sa međunardonim pravom”, navodi se u ministraskom saopštenju.

Savet EU istovremeno je upozorio i migrante da ne nasedaju na dezinformacije i ne rizikuju svoje živote u pokušaju ilegalnog prelaska u Evropu putem kopna ili mora.

Ministri su pozdravili predlog Evropske komisije o izdvajanju dodatnih 700 miliona evra za pomoć GFrčkoj dodatnih snaga Fronteksa na granicu Turske i Grčke.
Sledeći sastanak Saveta ministra unutrašnjih poslova posvećen evropskom odgovoru na migrantsku krizu na grčko-turskoj granici zakazan je za 13. mart.

Izvor: Tanjug