NETWORK

Grci tvrde da su migranti upotrijebili suzavce turske vojske

Migranti koji pokušavaju da pređu u Grčku iz Turske upotrijebili su suzavac koji koristi turska vojska, izjavio je portparol grčke vlade Stelios Petsas.
“Migranti koji pokušavaju da uđu na grčku teritoriju koriste suzavac koji koristi turska vojska”, rekao je Petsas na konferenciji za novinare.

Ranije su grčki zvaničici objavili fotografije navodnih granata turkskog porijekla koje su migranti iskoristili, prenosi “Sputnjk”.

Prema riječima Petsasa, Turska ilegalno pomaže migrantima da pređu granicu sa Grčkom.

“Okupljanja migranata u centru Istanbula i na drugim mjestima, kao i organizovan prevoz do granica koje čini turska policija dokazuju to. Migranti tvrde da su dobili instrukcije od turskih vlasti. U porukama koje migranti dobijaju na telefonima piše da su granice otvorene”, rekao je Petsas.

On je dodao da turska strana ima pripremljenu kampanju lažnih vijesti protiv Grčke.

Turska je u petak objavila da nije više u stanju da zadrži migrante i u skladu sa rastom tenzija u provinciji Idlib otvorila je granicu sa Evropskom unijom.

Nedugo potom, hiljade migranata pohrlilo je ka granici Turske sa Grčkom kao i Bugarskom, pokušavajući da uđe u EU.

Prema sporazumu iz 2016. godine između Turske i Evropske unije, Ankara se obavezala da će zadržati migrante, dok će Brisel obezbijediti sredstva kako bi pomogla Turskoj da zbrine migrante.

Izvor: Atv