INTERVJU

DEJAN PROŠIĆ, NAČELNIK BOSANSKOG PETROVCA: OD KANTONALNE VLASTI NEMAMO NIKAKVE KORISTI

Naša saradnja sa vlastima Unsko-sanskog kantona kada je riječ o pitanju migrantske krize koja još ne jenjava je veoma loša, što dodatno usložnjava situaciju. Radimo sve što možemo da ublažimo posljedice te da ubrzamo prolazak migranata preko naše opštine, ali ne možemo sami da se izborimo sa svim izazovima.

Istakao je to u razgovoru za “Glas Srpske” načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić, naglasivši da nije zadovoljan trenutnom bezbjednosnom situacijom u toj opštini.

– Preduzeli smo određene aktivnosti da bi zaštitili naše građane i njihovu imovinu. Angažovali smo Crveni krst i volontere da obezbijede hranu, vodu i odjeću za migrante, a sve s ciljem da oni što brže prolaze kroz našu opštinu – istakao je Prošić.

GLAS: Vide li se efekti tih mjera?

PROŠIĆ: U posljednjih nekoliko dana primijećeno je manje prijava od strane građana i situacija se popravlja.
Prije uvođenja tih mjera migranti su se satima zadržavali po lokalnim selima, nanosili materijalnu štetu na objektima, a zabilježeno je i nekoliko krađa. U tom periodu, čini mi se, nije bilo ni dovoljno angažovanje policijskih snaga koje su imale za cilj da migrante rastjeraju samo s glavnog puta koji vodi ka Bihaću, a onda su migranti bježali po okolnim selima koja su rijetko naseljena, uglavnom starijim stanovništvom, što je izazivalo strah i paniku kod građana.

GLAS: Kakav odnos imate sa vlastima Unsko-sanskog kantona kada je riječ o pitanju rješavanja migrantske krize?

PROŠIĆ: Saradnja na toj relaciji je veoma loša. Imam osjećaj da kantonalne vlasti nemaju ni kapaciteta ni načina da se adekvatno izbore sa migrantskom krizom. U više navrata smo od njih tražili rezultate, bilo je pokušaja razgovara o toj temi, ali je sve ostalo na tome. Čini mi se da je kantonalnim vlastima u interesu samo da medijima predstave da ne stoji priča da se migranti smještaju isključivo u srpska povratnička sela i da se sve to radi na nacionalnoj osnovi. Međutim pomaka u rješavanju problema nema.

GLAS: Uz sve poteškoće sa migrantima Bosanski Petrovac nije zaobišla ni epidemija virusa korona. Kako ste se izborili s tim?

PROŠIĆ: Kao i većina lokalnih zajednica u BiH formirali smo opštinski Krizni štab i preduzeli sve što je u našoj moći da zaštitimo zdravlje naših stanovnika. Uz sve preduzete mjere mogu reći da smo uspješno izašli iz ove prirodne nesreće. Imali smo 16 oboljelih i bilo je neophodno identifikovati tri klastera iz kojih su došli zaraženi, a nekoliko stotina ljudi prošlo je kroz samoizolaciju.

GLAS: Osim tog zdravstvenog aspekta, kakve posljedice je epidemija ostavila na druge segmente?

PROŠIĆ: Morali smo promijeniti dinamiku realizacije projektnih aktivnosti. Imali smo veoma ambiciozan plan investicija za ovu godinu, ali je sve to bilo zaustavljeno.
Biće potreban rebalans budžeta, jer je punjenje lokalne kase u odnosu na plan u protekla tri mjeseca bilo smanjeno za oko 60 odsto, ali se situacija sada popravlja i nadam se da udari na budžet neće biti toliko veliki da naruše likvidnost.

Projekti

GLAS: Koji projekti su najznačajniji za stanovništvo u ovoj godini?

PROŠIĆ: Riječ je o infrastrukturnim projektima. Zahvaljujući pomoći Republike Srbije završili smo rekonstrukciju puta, a ušli smo i u projekat asfaltiranja lokalnih makadamskih puteva i očekujemo da do kraja septembra to bude uspješno realizovano. Osim toga očekujem da dva vodovoda stavimo u funkciju u ovoj godini.

Izvor: USKinfo.ba | glassrpske.com