NETWORK

Britanski parlament odobrio protjerivanje migranata u Ruandu

“Zaustaviti brodove”, glasilo obećanje premijera Sunaka. „Migranti koji dođu u Veliku Britaniju bez dokumenata trebaju biti vraćeni u Ruandu“. Ovaj sporan plan prislinog povratka sada je odobrio i britanski parlament.

Većina zastupnika u Gornjem domu je na kraju odustala od otpora. Tijekom večeri bilo je nekoliko glasanja u Gornjem i Donjem domu, u takozvanom ping-pong postupku, s izmjenama koje su se vraćale na doradu.

Lord Carlile je za BBC objasnio zašto smatra da je pogrešno zakonski proglasiti Ruandu sigurnom trećom zemljom. “Rishi Sunak moli parlament da odluči da je neistina istinita. Vrhovni sud je odlučio da Ruanda nije sigurna treća zemlja. I Ruanda nije sprovela sporazume koje je postigla s Ujedinjenim Kraljevstvom”, rekao je zastupnik Carlile.

Sunak je još jednom povećao pritisak

Nakon odluke Vrhovnog suda deportacije u Ruandu su zaustavljene. Suci smatraju da bi se time kršilo nekoliko međunarodnih sporazuma: Konvencija o ljudskim pravima, Konvencija UN-a o pravima izbjeglica i Konvencija protiv mučenja. Razlog tome je nedostatak sigurnih postupaka azila u Ruandi i nedostatak zaštite od progona. Nakon toga, konzervativna vlada je predložila da se Ruanda jednostavno proglasi sigurnom zemljom, kako bi se spriječilo svako pravno djelovanje protiv deportacija.

Prije glasanja u parlamentu, Rishi Sunak je ponovo naglasio: “Nema dileme, avioni će letjeti za Ruandu.” Konzervativna vlada smatra da će deportacijama poslati jasnu poruku i odvratiti izbjeglice od opasnog putovanja preko kanala La Manchea.

Prvi let trebao bi krenuti za deset do dvanaest tjedana

Dogovor s Ruandom je pokrenuo Boris Johnson još 2022. godine dok je bio premijer. Rishi Sunak sada želi konačno ispuniti to obećanje, kratko prije regionalnih izbora i nacionalnih izbora koji će se vjerojatno održati u listopadu. Sunak trenutno u anketama bilježi rekordno nisku popularnost.

Britanski premijer je rekao da njegova vlada sada tom “odvraćajućom mjerom” prekida posao krijumčara. Prvi avion trebao bi poletjeti za deset do dvanaest tjedana. Jedna aviokompanija je prihvatila deportati mogrante. Već je obučeno 500 osoba koje će pratiti izbjeglice. “Uspjeh odvraćanja ovisi o dodatnim letovima koje ćemo provesti tijekom ljeta, sve dok brodovi ne budu zaustavljeni”, rekao je Sunak.

I dalje mnoga otvorena pitanja

Stručnjaci sumnjaju da će se na ovaj način doista uspjeti u odvraćanju izbjeglica od dolaska u Veliku Britaniju. Opozicija, pak, kritizira visoke troškove koji neće biti u skladu s rezultatima.

A hoće li za nekoliko tjedana avioni s izbjeglicama doista poletjeti prema Ruandi vjerojatno će ovisiti o sudovima. Naime, i dalje se mogu podnositi individualne žalbe na odluke o uskrati azila. A ni temeljno pitanje: može li pravosuđe uistinu biti tako snažno ograničeno ovim zakonom, još nije razjašnjeno.

Izvor:dw