AKTUELNO

Nove budalaštine Selme Cikotića: “BiH je postala manje atraktivna ruta za migrante.”

Jedino je pitanje da li Selmo Cikotić, tragikomični ministar sigurnosti, izvaljuje budalaštine zato što nema pameti ili zato što se pravi da nema pameti.  Dok svi predviđaju stampedo ilegalnih migranata prema BiH, on nas obavještava da “spavamo mirno”.

– Ono što smatram vrlo važnim je činjenica da smo mi pojačanom kontrolom istočne granice, Bosnu i Hercegovinu kao rutu za migrante učinili manje atraktivnom tokom prethodnih nekoliko mjeseci. Broj migranata koji ulaze u BiH je značajno smanjen. U periodu kad sam primio dužnost, dakle u julu, avgustu, dnevno je broj migranata koji borave na prostoru BiH, registrovanih od Službe za poslove sa strancima i IOM-a, varirao između 11 i 14 hiljada. U posljednja tri mjeseca, taj se broj kreće između šest i osam hiljada.
Ne samo zbog zime, nego upravo zbog sve težeg ulaska u BiH i zbog sve aktivnijih agencija za primjenu zakona u BiH koje su u posljednjih nekoliko mjeseci identifikovale i otkrile veći broj grupa koje se bave krijumčarenjem migranata. Mislim da je u tome rješenje, u sve kvalitetnijem i snažnijem radu naših struktura sigurnosti koje će identifikovati krijumčare, jer i migranti zbog njihovog prisustva imaju ozbiljne probleme, kaže ministar Selmo Cikotić.

(Oslobođenje)