VIDEO

Apeli mještana Tavankuta urodili plodom: Migranti sklonjeni iz naselja

Apeli meštana Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova urodili su plodom. Policija je pojačala broj patrola u ovim naseljima, gde su pre dva dana zatečena 22 migranta koja su smeštena u Prihvatni centar u Subotici.

Patrola policijskih službenika može se konstatno videti na nekoliko mesta u selima. Teren bez prekida kontrolišu pripadnici interventne, saobraćajne i granične policije.

– Pripadnici Policijske uprave u Subotici u saradnji sa službenicima Granične policije vrše pojačan bilazak naseljenih mesta duž pojasa ka granici sa Mađarskom. Pojačane su patrole u Tavankutu zbog prijave građana da ima veći broj migranata – kaže zamenik načelnika policije kapetan Dušan Savić. – Aktivnosti su i dalje intenzivne a rezultat toga je da u protekla 24 sata nismo imali nijednog zatečenog migranta. U saradnji sa kolegama iz saobraćajne policije i saobraćajnim inspektorom vrši se pojačana kontrola taksi prevoznika i lica koja se nalaze u vozilima. Nastavićemo saradnju sa lokalnom samouravom, Komesarijatom za izbeglice i volonterima Crvenog krsta u cilju bezbednog smeštanja. Naš cilj je da svi migranti koji se nalaze u Srbiji budu u prihvatnim centrima i registrovani.

Meštani Tavankuta konačno mogu malo da odahnu. Kako kažu, posle dužeg vremena se osećaju bezbedno.

– Samo to što vidimo policiju na ulici uliva nam sigurnost. Nadamo se da više nećemo sretati grupe migranata. Nije bilo incidenata sa njima, ali nije prijatno po noći sresti grupe od po dvadesetak ljudi – priča nam Kata S. – Napravili su veliku štetu ljudima i to ne samo po kućama u kojima niko ne živi, već i u vikendicama, voćnjacima…

U pograničnom pojasu od Bajmoka, Tavankuta do Hajdukova i Bačkih Vinograda svakodnevno patrolira  5-6 ekipa odeljenja policije i po dve ekipe saobraćajne i granične policije. Zahvaljujući tome 43 migranta je zatečeno na prostoru naselja Makova sedmica, Hajdukovo i na Železničkoj stanici u Subotici,  i oni su takođe smešteni u Prihvatni centar.

Obilazak nekoliko objekata koje su prethodnih meseci zaposedali migranti i izjava komandira Odeljenja policije PU Subotica.