NETWORK

Albanija: Tri centra za prihvat migranata iz Italije počinju sa radom 20. maja

U saopštenju rimske prefekture koje je izdato 21. marta navodi se da će u Albaniji 20. maja početi sa radom tri centra za prihvat i repatrijaciju migranata iz Italije koji će, prema njihovim navodima, Italiju koštati 34 miliona evra, piše albanski Juronjuz.

Sporazum koji su promovisali premijeri Italije i Albanije, Đorđa Meloni i Edi Rama, a koji žestoko osporava albanska i italijanska opozicija, predviđa da će se na albanskoj teritoriji izgraditi strukture za smeštaj tražilaca azila koje su italijanske vlasti spasile na moru.

Planom je predviđeno da budu izgrađena tri centra, jedan u Medovi, koji će se koristiti samo za početnu zdravstvenu proveru i prikupljanje zahteva za azil, sa maksimalno 880 mesta i još dva objekta u selu Đader, gde će migranti morati da čekaju odgovor na zahtev za azil ili eventualnu repatrijaciju maksimalno 28 dana, a koji će biti kapaciteta za 144 osobe.

Ovo saopštenje dolazi nekoliko sedmica pre izbora za Evropski parlament. U ovom trenutku još uvek nema odluke Evropskog suda pravde u vezi sa ovom odlukom.

Izvor:kosovo-oline.com