AKTUELNO

Živinice odlučne: Ne žele migrantske horde na svojoj teritoriji!!!

Neperspektivna vojna imovina u živiničkom naselju Ciljuge spominje se kao potencijalna lokacija za otvaranje novog migrantskog kampa. Oni u Blažuju kod Sarajeva i Bihaću odavno su prevazišli svoje kapacitete, a radi njihovog rasterećenja planira se otvaranje novih kampova.

Poslovna zona

Ranije se u vezu s otvaranjem migrantskog kampa u Tuzlanskom kantonu spominjala nekadašnja baza u Ljubačama kod Tuzle. Ali, od takve ideje se odustalo nakon žestokih reakcija Gradskog vijeća Tuzla i mještana. No, odavno se već priča kako će kamp biti oformljen u Ciljugama, gdje se nalaze neiskorišteni objekti i hangari.

Lokalna vlast i građani Živinica zauzeli su identičan stav – ne žele objekt za smještaj migranata u svojoj blizini.

– Čuli smo za takve priče, ali, izgleda, oni nisu čuli za naše stavove. Ne želimo kamp s migrantima u blizini naših imanja, a, kako čujemo, ni vlast ne želi migrante u blizini poslovne zone – kažu nam mještani Ciljuga s kojima smo razgovarali u blizini nekadašnje vojne baze.

  • Lokacija previđena za kamp: Mještani najavili i proteste

    Lokacija previđena za kamp: Mještani najavili i proteste

    Foto: Avaz


Predstavnici lokalne vlasti napominju kako su Živinice u vrijeme agresije na BiH prihvatile 30-ak hiljada prognanih i da je taj grad uvijek bio otvoren za sve ljude dobre volje. Međutim, ističu da je neprihvatljivo otvoriti migrantski kamp u blizini poslovne zone jer bi se na taj način ugrozila privreda ove lokalne zajednice.

– Veliki broj mještana živi u blizini te lokacije. Meni su prenijeli da će izaći na proteste ukoliko se odluka o formiranju migrantskog kampa počne implementirati – kazao je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Zvanična odluka

Osim špekulacija, zvaničnih odluka ili informacija o formiranju migrantskog kampa u Ciljugama za sada nema. No, mještani smatraju da gdje ima dima ima i vatre i zbog toga se oštro protive i samoj pomisli da se u njihovoj blizini otvori kamp u kojem će biti smještene stotine ljudi.

– Zabrinuti smo, jer smo gledali šta se događalo i još se događa u Bihaću. Za nas je ta ideja neprihvatljiva. Tim ljudima se treba pomoći, ali ne preko naših leđa – decidni su mještani Ciljuga.

Prvi na udaru

U Gradskoj upravi Živinice su stanovišta da se migrantski kampovi trebaju otvarati izvan naseljenih zona, pogotovo privrednih, te da svi nivoi vlasti osiguraju određena finansijska sredstva kako bi se ljudima pomoglo. Inače, Tuzlanski kanton je prvi na udaru migranata nakon što prijeđu državnu granicu na Drini sa Srbijom.

Za tri mjeseca 4.985 ulazaka

U posljednja tri mjeseca 2020. godine policija je evidentirala dolazak 4.985 ilegalnih migranata koji iz Tuzle idu ka Sarajevu, a potom Bihaću. Riječ je o državljanima Pakistana, Afganistana, Maroka, Bangladeša, Irana, Alžira, Iraka, Libije, Eritreje, Indije, Kašmira, Sirije, ali i Zapadne Sahare.

https://avaz.ba/vijesti/bih/616103/mjestani-ciljuga-protiv-gradnje-kampa-migrantima-treba-pomoci-ali-ne-preko-nasih-leda