AKTUELNO

Zemlje EU pojačavaju kontrole granica usljed porasta broja migranata

Šengenska pravila EU dozvoljavaju takvu akciju “kao posljednje sredstvo” kojem se pribjegava u slučajevima koji se smatraju ozbiljnim prijetnjama po unutrašnju sigurnost ili javnu politiku.

Evropska unija se suočava sa porastom broja migranata koji ulaze legalnim i ilegalnim putem, što je podstaklo pojedine države članice da privremeno ponovo uvedu granične kontrole unutar, u normalnim uslovima, zone slobodnog kretanja, prenosi Tanjug.

Šengenska pravila EU dozvoljavaju takvu akciju “kao posljednje sredstvo” kojem se pribjegava u slučajevima koji se smatraju ozbiljnim prijetnjama po unutrašnju sigurnost ili javnu politiku, prenosi Reuters.

Posljednja u nizu zemalja koje su uvele strože kontrole granica je Finska, koja je u petak privremeno zatvorila sedam od osam putničkih graničnih prelaza sa Rusijom, kao odgovor na visok priliv migranata iz Rusije.

Prethodno su i druge zemlje pooštrile kontrole, uključujući Austriju, koja je u oktobru uvela kontrole na granici sa Češkom do 6. decembra. Austrija je u novembru produžila kontrole granice sa Slovenijom i Mađarskom do maja 2024. godine, navodeći kao razloge pritisak na centre za prijem azilanata, prijetnje trgovinom oružjem, kriminalne mreže koje se dovode u vezu sa ratom u Ukrajini, kao i trgovinu ljudima.

Danska je u augustu na aerodromu u Kopenhagenu pooštrila graničnu kontrolu za one koji ulaze u državu, uključujući i one iz zemalja Šengena, radi jače sigurnosti nakon što je zabilježeno nekoliko incidenata tokom kojih je spaljen Kur'an. Ova država je produžila provjere na dansko-njemačkoj kopnenoj granici i u lukama koje su trajektima povezane sa Njemačkom do maja 2024. godine, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Danska vlada saopštila je da je na taj način reagovala na povećanje iregularne migracije, i navela kao razloge prijetnje od terorizma i organizovanog kriminala, špijunažu stranih obavještajnih službi i rat u Ukrajini.

Njemačka je u septembru najavila kontrolu nad kopnenim granicama sa Poljskom, Češkom i Švicarskom, koja bi trebalo da traje do 4. decembra. Berlin je naveo da je riječ o odgovoru na porast imigracije i visokog nivoa krijumčarenja nakon što je Njemačka, kao najveća evropska ekonomija, prvi put ove godine, doživela nagli porast broja zahtjeva za azil.

Njemačka je produžila kopnene granične kontrole sa Austrijom do maja 2024. godine, kao odgovor na pritisak na njemački sistem za prihvat azilanata, sigurnosne prijetnje povezane sa terorizmom na Bliskom istoku i ratom u Ukrajini.

Pojačane granične kontrole

Italija je ponovo uspostavila policijske provjere na svojoj sjeveroistočnoj kopnenoj granici sa Slovenijom od 21. oktobra, tvrdeći da bi pojedini migranti u tranzitu na balkanskoj ruti mogli da budu teroristi. Kontrole će biti na snazi bar do 9. decembra, a prema najavi ministra unutrašnjih poslova Mattea Piantedosija, one će vjerovatno biti produžene naredne godine.

Norveška, koja pripada Šengenu, ali nije članica EU, ponovo je uvela kontrole granica u lukama koje su povezane trajektima sa šengenskom zonom od 12. novembra. Ove kontrole bi trebalo da traju do 5. maja 2024. godine.

Poljska je produžila privremene kontrole na granici sa Slovačkom do 3. decembra, navodeći da migranti pokušavaju da nelegalno uđu iz te zemlje.

Švedska je u avgustu pojačala kontrole na svojim granicama i dala graničnoj policiji veća ovlaštenja, koja uključuju mogućnost pretresa ljudi i veće korištenje elektronskog nadzora. Vlada Švedske je u augustu podigla nivo prijetnje od terorizma jer je, kako je navela, osujetila napade nakon što su slučajevi paljenja Kur'ana podstakli prijetnje od, kako je navedeno, islamskih militanata. Od novembra je produžila granične kontrole do maja 2024. godine.

Francuska je od novembra ponovo uvela kontrolu na svojim granicama sa članicama Šengena, pozivajući se na prijetnje od terorizma. Kontrole bi trebalo da traju do 30. aprila 2024. godine. Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin najavio je u oktobru pojačane sigunosne mjere na granici sa Belgijom, nakon što su dvije osobe ubijene u Briselu.

Vlada Slovačke je 20. novembra odobrila da se zadrže privremene kontrole na granici sa Mađarskom do 23. decembra. Slovenija je 17. novembra produžila granične kontrole sa članicama Šengena do 9. decembra, navodeći kao razlog oružane sukobe u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Africi, kao i povećane prijetnje od organizovanog kriminala i terorizma.

Slovenija planira da ponovo uvede kontrole na tim granicama na šjest meseci, počevši od 22. decembra. Slovenija je u oktobru rasporedila policiju na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

IZVOR: AGENCIJE