AKTUELNO

Zašto Islamska zajednica “hrani” sigurnosnu prijetnju?

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin danas su u Zvorniku potpisali nekoliko međunarodnih ugovora između dviju zemalja.

Razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala i u oblasti upravljanja migracijama i granicama.

Ministri Cikotić i Vulin potpisali su sporazume između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o pograničnom saobraćaju, graničnim prijelazima, o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima te Aneks Sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Bratunac (novi most) – Ljubovija (novi most).

Mistar sigurnosti BiH Selmo Cikotić ocijenio je konstruktivnim današnji sastanak u Zvorniku. Kazao je da su razgovarali i o ilegalnim migracijama.

– Današnji sastanak pokazao je ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, značit će jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije, rekao Cikotić.

Cikotić je na konferenciji za medije govorio je o sastanku kojem su prisustvovale delegacije dvije zemlje te njegovom značaju u sferi sigurnosti.

– Mislim da smo danas postigli jednu vrstu očekivanog razumijevanja na bazi već postojeće dobre saradnje između dva ministarstva, između velikog broja agencija koje sarađuju, kao što uostalom i jeste trend u saradnji između BiH i Republike Srbije uopšte – rekao je Cikotić.Naveo je kako je danas razgovarano vrlo otvoreno i konkretno.- Dotakli smo se i ilegalnih migracija, koje su jedna ozbiljna sigurnosna prijetnja i za Republiku Srbiju i za BiH. Otvorili smo i mogućnosti proširivanja saradnje tamo gdje postoji obostrani interes i u tom pogledu cijenim da je ovaj današnji sastanak veoma konstruktivan. Pokazao je jednu ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, i mislim da će značiti jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije – rekao je Cikotić, prenosi Anadolija.

Vulin je rekao da je ovo veliki i dobar dan za Srbiju i BiH zbog sporazuma o gradnji mosta.

– Ne smijemo dozvoliti da ove stvari čekaju. Ponosan sam što sam učestvovao u ovom danu i što će građani BiH i Srbiji biti bliže jedni drugima. Niko od nas ne želi da postane parking za migrante. Našom zajedničkom saradnjom izborit ćemo se da to i ne budemo. Ni mi ni vi nismo odgovorni za migrantsku krizu. Razgovarali smo i o borbi protiv organizovanog kriminala. Za njih ne postoje granice i bez zajedničkog pristupa u toj borbi ne može biti uspjeha – rekao je Vulin.

 

Dodao je da je tražio informacije dokle je stigla istraga o tome “ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i kada će za to odgovarati”.

Cikotić je rekao da je slučaj aktivan da ga istražuju agenciji i da postupak vodi Tužilaštvo BiH.

– Ne ulazeći u sve špekulacije koje su vezane za taj slučaj, ja sam prepustio prostor direktoru Agencije za istrage i zaštitu koja od učesnika sastanka jedina ima neku konkretnu ulogu u toj istrazi i on je upoznao i ministra i njegove saradnike da je slučaj aktivan. Vodi ga Tužilaštvo BiH, sarađuju agencije koje su za to nadležne i u tom pogledu i za ovu priliku toliko – rekao je Cikotić.

Izvor: Avaz.ba