NETWORK

VELIKI SUKOBI MIGRANATA I VOJSKE NA GRANICI TURSKE I GRČKE, PREMINUO JEDAN SIRIJAC

Sirijski migrant koji je želio preći iz Turske u Grčku umro je danas na granici uslijed zadobijenih povreda, a nakon što su grčke sigurnosne snage intevenisale kako bi spriječile prolazak migranata okupljenih na granici, potvrdili su sigurnosni izvori za Reuters.

Do incidenta je došlo nakon što je turska vlada prošle sedmice otvorila svoju granicu kako bi pustila migrantima da dođu do Evrope. Više od 10.000 migranata pokušalo je kopnom preći granicu, ali grčki granični stražari ispalili su suzavac na gomilu migranata koji su ostali zarobljeni između ograde na ničijoj zemlji.Sirijac je poginuo na granici kod rijeke Marice gdje trenutno vlada najgora situacija zbog žestokih sukoba između migranata i vojske koja ih sprečava da uđu zemlju. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama može se vidjeti kako migranti bacaju na vojsku molotovljeve koktele i kamenje, dok im policija uzvraća suzavcima i vodenim topovima.

Kritično je i na ostrvu Lezbos gdje se prevrnuo čamac s migrantima. U ovoj nesreći poginulo je jedno dijete, a 47 migranata je spašeno.

Izvor: USKinfo.ba | klix.ba