NETWORK

Sve bliži nama: Iz Turske u Grčku prešlo 130 000 migranata!

Nakon otvaranja turskih granica stotine hiljada migranata marširaju prema zemljama zapadne Evrope. Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je jutros da je iz njegove zemlje u Grčku prešlo 130.469 neregularnih migranata.
Na svom nalogu na društvenoj mreži Twitter Soylu je objavio da je broj migranata koji su u Grčku prešli s područja pograničnog grada Edirne 130.469. Ilegalni migranti za prelazak koriste i kopnene i riječne granične linije. Intenzivno neregularno kretanje migracija uočeno je u pograničnim selima.

Migranti iz Turske u kolonama su krenuli ka Evropi preko provincije Edirne koja je smještena na turskoj granici s Grčkom i Bugarskom. Sve su i češći sukobi migranata koji namjeravaju preći granicu i pripadnika grčkih snaga koje im to ne dozvoljavaju.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske navedeno je kako je tokom razgovora bilo riječi o Idlibu i izbjegličkoj krizi, kao i bilateralnim odnosima i drugim regionalnim temama. Erdogan istakao je kako je u tom pogledu potrebno poštivati pravednu raspodjelu tereta i ispuniti međunarodne obaveze.

Erdogan je u Ankari primio bugarskog premijera Bojka Borisova, a nakon sastanka govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare. Jedna od glavnih tema bile su izbjeglice.

Turski predsjednik Erdogan je kazao kako je Turska zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica u svijetu te kako će njegova zemlja nastaviti pružati međunarodnu zaštitu svakom čovjeku koji to bude tražio.
“Izbjeglice, azilanti, imaju pravo i slobodu napustiti državu u kojoj se nalaze. Ne govorim ni o kakvom lokalnom zakonu, prema međunarodnom pravu nije moguće nikoga prisilno držati. Ti ljudi svojom voljom napuštaju našu zemlju”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je Grčka isto tako dužna da migrantima koji dolaze do njenih granica, obezbijedi zaštitu prema međunarodnim obavezama.

“Grčki vojnici danas su ubili dvije izbjeglice, jednu teško ranili. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel za sutra je najavio posjetiti tursko-grčku granicu. Vjerovatno će svjedočiti nečovječnom postupanju prema izbjeglicama na grčkoj granici. Preporučujem mu da pogleda i šta službenici grčke obalne straže rade na Egejskom moru”, poručio je Erdogan.

Erdogan je potom iznio kritike na račun Europske unije (EU), kazavši kako je EU obećavala milijarde eura za pomoć izbjeglicama, no poručio kako Turska više ne želi taj novac.
“Govorili su nam ‘poslat ćemo vam milijardu eura’. Koga vi varate? Mi više ne želimo taj novac. Republika Turska je dosad izdvojila 40 milijardi dolara, naći će i novac koji su oni obećavali”, rekao je Erdogan te dodao kako je Turska unutar svojih granica primila vise od četiri miliona izbjeglica.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako niko ne vidi niko ne vidi humanitarnu krizu oko izbjeglica koja čeka na vratima.

“Ne razumijem zašto se Turskoj ne odobre resursi (za migrante). Dijeljenje tereta je jedno od glavnih načela EU-a”, rekao je Borisov, dodajući kako je neophodno ispuniti obaveze iz sporazuma.

Borisov je dodao kako će u narednom periodu vrijedno raditi u uložiti napore kako bi se zaštitili žene i djeca koje čekaju na granicama.

Izvor: Eksluziva.ba