NETWORK

SPREMITE SE NA VAL FAKE NEWS MAINSTREAM MEDIJA I NEVLADINIH UDRUGA. JER ONI SU VEĆ SPREMNI!

FAKE NEWS OPASNOST!
Novi val migranata koji provaljuje preko granice Turske s Grčkom i Bugarskom, premda se to još uvijek mnogima ovdje čini daleko, doći će ubrzo i u naše krajeve. Nevladine udruge i mainstream mediji spremno ih čekaju. Pa nije zgorega da podsjetimo čitatelje koje će isti opet zasipati potresnim fotografijama i pričama na neke takve slične, nedavne, medijske operacije.

Najnoviji primjer kako se proizvodi istinski fake news dolazi s granice Turske i Grčke:

Iza bodljikave žice i kordona grčkih policajaca koji očajnički pokušavaju zaštititi granicu svoje države od organizirane najezde, su i brojni predstavnici medija koji neumorno kamerama love potresne scene. Djeca, još ako su zaplakana, musava, vrište, glasno plaču, najdraži su im objekt. Jer prizor jadnog djeteta izazvati će empatiju kod svakog. To što među migrantima djeca, ako su uopće njihova, a ne pokradena ratna siročad koju mnogi uzimaju da bi s njima u rukama lakše napredovali prema zapadu, čine tek 1 %, nikoga ne zanima.

Konkretno, video snimljen s turske strane zorno pokazuje kako se djeca koriste za PR. Donose ih u rukama dok se ova otimaju, naginju ih iznad vatre i dima kako bi ih dodatno užasnuli, rasplakali, preplašili vatrom i dimom im istjerali suze na okrvavljene oči, pa onda s njima u naručju trče pred žicu i vriše pokazujući ih fotoreporterima s druge strane.

Te će šokantne ‘spontane’ fotografije u roku od pola sata osvanuti na naslovnicama izazivajući tugu, sućut, kod svakog tko ih vidi. Ne razmišljajući o tome kako su nastale.

Potresna fotografija za koju je autor dobio čak Pulitzerovu nagradu, prikazuje šokantnu scenu: uplakana majka koja zapomaže s malim djetetom u naručju na prljavim željezničkim pragovima neke mađarske postaje, te hrabri muž koji svojim tijelom štiti vlastitu obitelj od, vidi se na fotografiji, zlih mađarskih policajaca, hrabro vičući na njih prkosnog pogleda.

Reakcija prosječnog promatrača na taj prizor je šok i nevjerica, empatija prema jadnoj, ugroženoj migrantskoj obitelji koja je jedva spasila žive glave od pogibelji, a kada se napokon dokopala sigurnosti i ‘civilizirane’ Europe, ‘nacističke’ ih vlasti tretiraju kao životinje. Užas!

Oni znatiželjniji potrudili su se zaroniti malo dublje, pa pronašli i video snimku cijelog tog potresnog događaja. No, ‘gle vraga!’, kada se pogleda snimka, dojam je ipak nešto drugačiji. Stoga normabel.com donosi obje verzije, a naši su čitatelji dovoljno pametni da prosude sami.