AKTUELNO

Srbi protiv formiranja migrantskog centra Lipa kod Bihaća

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da je Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu /USK/ na zasjedanju zaključila da migrantima bude zabranjeno kretanje kroz gradove, te da budu nastavljene aktivnosti na zatvaranju migrantskog kampa “Bira” u Bihaću, a da kao nova lokacija bude određeno srpsko selo Lipa, gdje bi bio formiran šatorski kamp.
– Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH smatra da je ova odluka Operativne grupe prvenstveno nezakonita, jer nemaju nadležnost za upravljanje migrantskom krizom, a sa druge strane, oni već dvije godine stalno potenciraju da u srpska sela budu smješteni migranti. To je očigledna namjera zastrašivanja Srba, da i ono malo što ih se tu vratilo ne razmišlja o ostanku na tom području – ističe Radanović.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Navodi da ne postoji nijedan motiv, osim političkog da migrantski centar bude smješten u to selo i da Srbi budu uklonjeni sa područja Bihaća.

– Oni neće da kažu da je to srpsko selo, nego livada Lipa. Vlada USK-a, možemo slobodno reći, čini sve kako bi otežala život Srba na tom području i učinila da ih više tamo nema – tvrdi Radanović.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

On naglašava da je Odbor izričit u tome da migrantski centar ne može biti formiran ni na jednom području koje je 1991. godine bilo naseljeno većinskim srpskim stanovništvom.

– Ne može biti smješten migrantski centar u srpsko selo, jer je to kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kršenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH, koji tretira da se na poljoprivrednom zemljištu ne može napraviti ništa drugo, osim da ono služi za razvoj poljoprivrede – ističe Radanović.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Naglasio je da ne može Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma biti sprovođen kako se kome sviđa, kao i da se sprovodi na teritoriji cijele BiH, a ne samo Republike Srpske.

– On je gotovo u potpunosti sproveden u Srpskoj, a u FBiH se prave ovakve smicalice, da se migranti stavljaju u selo koje je okruženo drugim srpskim selima, da bi se zastrašio narod i da ne bi bio na tom području – dodaje Radanović.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Radonović je napomenuo da su i ranije ukazivali da to ne dolazi u obzir, te da su i prošle godine podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića zbog toga što je grad dao određene saglasnosti da može biti formiran migrantski centar na području sela Lipa.

Izvor: Usn