AKTUELNO

Radončić: BiH prijeti kataklizmični scenario ako migranti iz Turske probiju grčku granicu

Radončić je istakao da je sada postalo jasno da su mnogi u BiH neozbiljno shvatili upozorenja da se može dogoditi nešto poput ovoga.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio je danas da je BiH suočena s potencijalnom katastrofom ako hiljade migranata iz Turske uspe da probiju grčku granicu i preko Balkana krenu dalje prema zapadnoj Evopi.
– Ostvaruje se kataklizmični scenario – kazao je Radončić u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

Prema njegovim rečima, sada je postalo jasno da su mnogi u BiH neozbiljno shvatili upozorenja da se može dogoditi nešto poput ovoga što se sada zbiva pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučio da podstakne migrante da krenu prema Grčkoj i pokušaju da se probiju preko njene granice.

– Ni predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji ima bliske odnose s Erdoganom, u opštoj situaciji ne može ništa da uradi jer su u igri mnogo veći interesi od stanja u BiH”, rekao je Radončić.
On je dodao da se događa ono za šta država BiH uopšte nije spremna jer “nije izradila nikakve planove” i jer je, kao je naglasio,”nažalost spavala i to neko mora jasno kazati”.

Kako je naveo, Hrvatska je proteklih godina za opremanje svoje Granične policije investirala 270 miliona evra, a BiH za takve svrhe nije izdvojila “niti cent”, prenosi Hina.

Zaključio je da je i u BiH na ispitu stabilnost EU s obzirom na činjenicu da ona više nema manevarskog prostora da tretira migrantsku krizu isključivo kao humanitarni problem jer je ovo prvenstveno bezbednosno pitanje.

(Telegraf.rs)