AKTUELNO

Balkan će biti u najvećem problemu zbog migranata

Situacija s migrantima na tursko-grčkoj granici iz sata u sat se dramatizuje i ona prijeti svim zemljama na migrantskoj ruti, a najdeblji kraj bi mogao da izvuče Balkan, a samim tim i BiH.
Aleksandar Radić, bezbjednosni ekspert iz Beograda, kaže za “Nezavisne” da Turska ovom situacijom s migrantima prijeti EU.

“Ali, Balkan bi mogao da plati najveću cenu, imajući na umu čvrst stav Mađarske da neće nikoga propustiti, a i Hrvatska najavljuje istu situaciju na svojoj granici”, ističe on i dodaje da to znači da će se najveći broj njih zadržati na ovim prostorima.

“To svakako znači pojačani bezbednosni pritisak jer pri tolikom broju migranata koji bi se ovde mogli naći mi imamo vrlo malo kontrole u odnosu na to što se dešava”, rekao je Radić.

Da bi BiH mogla da plati visoku cijenu migrantske krize, smatra i “Amnesty International”, koji navodi da bi se ona mogla pretvoriti u nekontrolisanu humanitarnu krizu, te dodaje da kapaciteti za smještaj izbjeglica i migranata u BiH su već sada na maksimumu.

“Ukoliko se broj ljudi koji dolaze u BiH poveća, što je samo pitanje vremena, a Hrvatska nastavi da sprečava ulaske, BiH će se suočiti sa istinskom humanitarnom krizom”, navode u “Amnesty Internationalu”.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je da nijedna zemlja na migrantskoj ruti, uključujući i BiH, nema kapaciteta da primi 10.000 migranata dnevno, koliko se očekuje ukoliko Turska nastavi s politikom otvaranja granica.
Ujić smatra da bi u slučaju većeg priliva migranata BiH mogla da bude samo koridor za njihov prolazak, s obzirom na to da, kako je rekao, oni ni nemaju namjeru da ostaju u BiH, već žele da pređu u EU.

“Nemoguće je da Služba za poslove sa strancima registruje dnevno 10.000 migranata, da izvrši registraciju i uzme biometrijske podatke uz redovne materijalno-tehničke i ljudske kapacitete”, istakao je Ujić za Srnu i dodao da će se morati uključiti sve bezbjednosne agencije, a da Služba ima samo 70 inspektora.

Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije RS, rekao je da MUP RS pruža podršku Graničnoj policiji BiH u oblasti ilegalnih migracija sa 104 policajca, a da će taj broj biti povećan na istočnoj granici BiH ukoliko se procijeni da se situacija usložnjava.

“Prioritetno pružamo podršku Graničnoj policiji BiH, naročito na istočnom dijelu BiH, na teritoriji koja se poklapa sa teritorijom RS”, rekao je Ivanić i napomenuo da je stav RS jasan da se migranti na njenoj teritoriji ne mogu zadržavati.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara, juče je nakon sastanka sa Margret Uber, ambasadorkom Njemačke u Sarajevu, rekao da BiH raspolaže ograničenim bezbjednosnim, humanitarnim i smještajnim kapacitetima.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Hrvatske, rekao je da će Hrvatska poslati vojsku na svoje granice bude li potrebe i dodao da EU mora imati jedinstveni odgovor na migrantsku krizu.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da je migrantska kriza asimetrična prijetnja granicama EU, te da se nada da će ona biti poziv na buđenje Evrope da preuzme svoju odgovornost. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je napore Grčke u zaštiti svojih granica pred hiljadama migranata, te istakla da situacija na granici nije samo pitanje za Grčku, nego je i odgovornost Evrope kao cjeline.

Sebastian Kurc, austrijski kancelar, odluku Ankare da otvori granice prema Evropi nazvao je “napadom Turske na EU i Grčku”, a Karl Nehamer, ministar unutrašnjih poslova Austrije, najavio je da će ta zemlja na mađarsko-srpsku granicu poslati policajce i pse kao podršku u zaštiti granice od migranata za Grčku i zemlje zapadnog Balkana. Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, rekao je da Rusija neće prestati da se bori protiv terorizma u sirijskoj pokrajini Idlib radi rješavanja migrantske krize u Evropi.

I tokom jučerašnjeg dana nastavljeno je grupisanje izbjeglica i migranata na grčkoj granici, ali, prema dostupnim podacima, spriječen je prodor većeg broja njih prema dubini Balkanskog poluostrva.

Kako je “Nezavisnim” rečeno u Ambasadi Turske u BiH, Sulejman Sojlu, ministar unutrašnjih poslova te zemlje, rekao je da je u Grčku prešlo 130.469 neregularnih migranata, te da za prelazak koriste i kopnene i riječne granične linije. Iz Frontexa su juče saopštili da upućuju prvi kontingent ka grčko-turskoj granici, gdje je Vlada Turske pustila migrante ka Evropi u znak protesta zbog sirijsko-ruskih napada na pogranično područje ka Turskoj, kao i zbog toga što je povećan priliv izbjeglica iz Sirije u tu zemlju, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbjeglica.

“Zemlje članice potvrđuju spremnost da pruže podršku kako bi ispunile obaveze rapidne reakcije”, saopštili su u Frontexu.

RS priprema plan

Vlada RS i MUP RS će u petak donijeti plan kao odgovor na najavljeni veliki priliv migranata, saopšteno je iz Palate Republike.

Tamo je juče održan sastanak na kojem su učestvovali Željka Cvijanović, predsjednica RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

“Na sastanku je zaključeno da će MUP i Vlada preduzeti sve neophodne mjere kojima se garantuje bezbjednost građana, kao i imovina”, saopšteno je.

Izvor: NN