AKTUELNO

PRIPADNICI GRANIČNE POLICIJE SPRIJEČILI JOŠ JEDAN POKUŠAJ KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorije Bosne i Hercegovine, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 18. maja 2020. godine, spriječili su još jedan slučaj krijumčarenja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u BiH. Radi se o šest ilegalnih migranata koje su dvojica državljana BiH, pokušala prokrijumčariti u vozilu bh. nacionalnih oznaka. Otkriveni su u mjestu Kozluk na području Zvornika.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje osoba“, protiv osumnjičenih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj. U toku je daljnji rad na ovom slučaju i utvrđivanju identiteta i porijekla ilegalnih migranata. Također, u protekla 24 sata, pripadnici ove jedinice su na više lokacija u zoni odgovornosti JGP Zvornik od ilegalnog prelaska državne granice odvratili 91 ilegalnog migranta koji su iz pravca Republike Srbije pokušali ući na teritoriju BiH.

„Ublažavanjem restrikcijskih mjera kako u susjednim zemljama, tako i u BiH, očekuje se i veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušava ilegalno prijeći državnu granicu, radi čega smo formirali poseban tim policijskih službenika na tom području i preraspodjelom vlastitih snaga te sa svim raspoloživim sredstvima ulažemo maksimalne napore u zaštiti državne granice“, izjavio je direktor Granične policije BH, Zoran Galić povodom sve češćih slučajeva otkrivanja migranata prilikom pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice.

Izvor: USKinfo.ba |