NETWORK

Podrškom migrantima Islamska zajednica od Bošnjaka pravi metu islamofobije

U Njemačkoj porastao broj napada na muslimane

BROJ napada na muslimane i islamske objekte u Njemačkoj i prošle je godine porastao, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova.

“Prošle godine vlasti su zabilježile najmanje 901 napad na muslimane i islamske objekte, što je porast od dva posto u usporedbi s 2019.”, stoji u odgovoru ministarstva unutarnjih poslova na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

U najvećem broju napada, koji sežu od verbalnih i fizičkih napada na osobe s muslimanskim obilježjima poput tradicionalne marame pa do antiislamskih napisa po džamijama, sudjelovali su pripadnici radikalno desne scene.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega”

U napadima je ozlijeđeno 48 osoba, što je, kako piše dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), značajan porast u usporedbi s 2019. kada su ozlijeđene 34 osobe.

Unutarnjopolitička glasnogovornica stranke Ljevica Ulla Jelpke smatra da službene statistike ne daju realnu sliku napada na muslimane.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega. Najveći broj napada pogođeni ne prijavljuju zbog srama ili zato što izbjegavaju kontakt s vlastima”, rekla je Jelpke za NOZ.

Političarka stranke Ljevica je rekla kako je zabrinjavajući porast broja napada, pogotovo ako se u obzir uzmu mjere zatvaranja i s tim povezana smanjena mogućnost kontakata u javnom prostoru.