AKTUELNO

Podignuta optužnica protiv Pakistanca i Afganistanca zbog krijumčarenja migranata

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana Afganistana i Pakistana, koji se terete za organizirano krijumčarenje veće grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na rijeci Drini.

Radi se o 23-godišnjem Armanu Afghanu Farediju iz Afganistana i Amjid Kanu (20) iz Paksitana, koji se nalaze u pritvoru.

– Optuženi se terete da su, djelujući kao članovi organizovane grupe za krijumčarenje ljudi, u međusobnom dogovoru i zajedničkom planu sa njima poznatim članovima grupe, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, koji ne ispunjavaju uslove za legalan i zakonit ulazak u BiH, čamcem preko rijeke Drine, granične linije iz R Srbije u BiH – navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.
U izvršenju krivičnog djela počinioci su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika Granične policije BiH, koji su pronašli šest ilegalnih migranta državljana Pakistana i Afganistana na obali rijeke Drine, u blizini Zvornika, spriječili njihovo dalje krijumčarenje, te lišili slobode počinioce krivičnog djela.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Izvor: Avaz.ba