NETWORK

Pakistanci pristižu u Loznicu i upadaju u zgrade

Tridesetak migranata uglavnom iz Pakistana, na vatri spremaju ručak. Oronula zgrada železničke stanice njihov je dom. Uvode nas unutra da pokažu gde spavaju.

Kada ustanu, na obližnjoj reci pokušavaju održavaju higijenu, a ponekad tu vodu koriste za piće. Komad hleba i so najčešća su im hrana. Vode uglavnom ne pretekne za ruke, ali je važnije da stomak bude pun. Međutim, i za to mnogi nemaju novca.

Plato ispred autobuske stanice u Loznici jedno je od zbornih mesta. Tu sa prvim lepim danima dnevno bude i do pedesetak migranata. Uglavnom su muškarci, bez žena i dece. Preko dana, pričaju meštani, leže na travi, a uveče se uvuku u podrumske prostorije i garaže i tako provedu noć.

– To budu grupe i po tridesetak migranata. Uglavnom traže karte do Malog Zvornika ili mesta uz Drinu u tom pravcu kako bi se prebacili na drugu stranu. Ako ne uspeju da pređu u Bosnu, vraćaju se u Beograd. Ponovo kreće ona situacija koju smo imali letos, dolaze sve više, ne znam da li će sada zbog vanrednog stanja biti preduzete strože mere – priča Miladin Terzić, šef Autobuske stanice Loznica.

Druga stanica je Banja Koviljača i tu ih je svakodnevno na desetine. U obližnjoj prodavnici kupuju hranu, a na lokalnoj česmi napune flaše vodom. Osim torbi, svako od njih ispod miške nosi ćebe ili jorgan jer je neizvestan dan ovih nevoljnika.

– Juče sam izbrojao da je iz autobusa izašlo njih tridesetak, samo što se trude da budui nevidljivi. Oni dolaze ovde da kupe hranu, piju vodu i onda se pomere u neki ćošak i tamo se sunčaju. Tamo leže umorni jer ne spavaju celu noć – priča taksista iz Banje Koviljače koji ih ovde viđa svaki dan – zaključuje Terzić.

Pročitajte još:
(VIDEO) BIOLOŠKI TERORIZAM? Migranti namerno kašljali na penzionerku, desničar izleteo iz kola i potukao se sa njih troje…
ORBAN REKAO ZABRANJENU ISTINU O EVROPSKOJ UNIJI: Vi nam odmažete u borbi sa Koronom!
(VIDEO) Migranti prave nerede širom Evrope, tvrde da su Belci izmislili Koronu protiv migranata…

Prema nezvaničnim informacijama, u Loznici i Banji Koviljači pojavi se i do 200 migranata dnevno. Oni su pod nadzorom su policije pa su incidenti retki. Međutim, u napuštenim pogonima „Viskoze“ ložili su vatru pa su intervenisali vatrogasci. Meštani Banje Koviljače kažu da ne pamte kada ih je bilo ovoliko, a brinu se jer se kretanje ograničava zbog korona virusa.

Dug vremenski period migranti su se na drugu obalu prebacivali kriminalnim putem uz pomoć krijumčara, sami kupovali čamce i krali ih od naših građana.

Inače, Vojska Srbije je preuzela kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil kako bi policija svoje resurse mogla da posveti kontroli mera Vlade Republike Srbije o zabrani i ograničenju kretanja.

Izvor: Vesti dana