VIDEO

Oko 250 migranata koji su ilegalno boravili u Domu penzionera prebačeni su i evidentirani u Lipi

Radnici komunalnog preduzeća već tri dana imaju pune ruke posla u napuštenom Domu penzionera u Bihaću – izbacuju smeće koje je ostalo iza migranata. Oni su iseljeni u kamp Lipu. Komunalci dnevno odvoze 10-15 kamiona stare odjeće, posuđa, madraca, medicinskog otpada. Mimo kamera pričaju da su zatekli strašne scene. Bišćani koji žive u tom dijelu grada, pokrenuli su cijelu stvar, gradska uprava ih podržala.

– Oni su na neki način izrazili soje negodovanje nehigijenom, bukom i određenim problemima koji se svakodnevno dešavaju između migranta. Oni su tražili intervenciju gradske uprave, koja je uputila zahtjev prema Službi za poslove sa strancima oko izmještanja migranata – kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Oko 250 migranata koji su ilegalno boravili u Domu penzionera prebačeni su i evidentirani u Lipi. Dobili su medicinsku pomoć, higijenske potrepštine, odjeću, hranu. Po ualsku u kamp, obavezni su da provedu deset dana u izolaciji.

– Danas u kampu Lipa boravi 600 migranata, situacija je promjenljiva iz sata u sat. Lipa je postala tranzitni centar, svi oni koji se nađu na putu od Sarajeva do Bihaća budu jednako tretirani, budu smješteni, kao i svima koji legalno borave koji su stanovnici ovog kampa pruže im se i hrana i medicinska pomoć I smještaj – rekao je Izudin Bosnić, inspektor Službe za poslove sa strancima BiH.

Na Lipi migranti sada imaju puno humanije uslove za boravak – zagrijane šatore, trpezariju u kojoj tri puta imaju obrok, druže se uz sport i društvene igre, medicinsku pomoć. Volonteri različitih organizacija trude se da im olakšaju boravak.

– Najčešće su to kožna oboljenja, zbog higejnske situacije, kretanja,učestalog dolaska na tzv.gejm kada pokušavaju da pređu granicu i pošto borave u prirodi, često iamju kožna oboljenja. Ne mora biti skbies, to može biti drugo kožno oboljeenje, može biti neki vid infekcije. Što se tiče kovid pozitivnih, deašva se i da bude pozitivnih korisnika, međutimnije toliko učestalo i nije strašna sitaucija – ispričala je Emina Žunić, volonter Crvenog krsta Unsko-sanskog kantona.

Trenutno u kampu boravi i tridesetogodišnji Džan iz Paksitana. Namjerava da se domogne Italije. Granicu sa Hrvatskom je pokušao preći čak 17 puta.

Izvor: ATV