VIDEO

PRIVREMENI PRIHVATNI CENTAR MIRAL: ŠTA UČINITI SA KAMPOM U KOJEM JE SVE VIŠE I VIŠE PROBLEMA?

 Nakon što je zatvorena Bira, migrantska situacija nije riješena, ali je svakako taj dio gradskog područja Bihaća rasterećen. Prije nekoliko dana dislocirani su migranti iz ruševine zgrade Doma penzionera, najavljene su slične aktivnosti i u Krajinametalu, inače još jednom masovnom okupljalištu migranata. Ove dvije ruševine službenici gradskih službi će fizički zatvoriti kako bi spriječili ulazak migranata. Svi ovi ljudi, su i u prethodnom, ali će i u budućem vremenu biti izmještani na Lipu. Međutim, šta sa migrantima u Privremenom prihvatnom centru Miral???

Općinsko vijeće Velike Kladuše, te tamošnja izvršna vlast još prije četiri godine je odbila odobriti bilo koju lokaciju izvan urbanog dijela grada gdje bi bili smješteni migranti.

Takav stav imaju i danas, iako je “Miral” kao Privremeni prihvatni centar otvoren iz nužde i trebao je nakratko poslužiti toj svrsi. Međutim i danas je ovo kamp u kojem je sve više i više problema, gdje je narušena higijensko-epidemiološka situacija i u kojem se nikad ne zna tačan broj korisnika.

Sve ono što se događa oko “Mirala”, nedavno i pucnjava iz vatrenog oružja u kojoj je jedno dijete i ranjeno, zatim provale, pljačke, te nepoštivanje domicilnih običaja i vlasništva stanovnika naselja oko “Mirala”, dovodi do pitanja, kada će “Miral” konačno biti zatvoren? Nedavno je ovaj kamp prešao u nadležnost Ministarstva sigurnosti, odnosno Službe za strance BiH.