AKTUELNO

Od početka godine spriječena 2.193 ilegalna prelaska granice

Pripadnici Granične policije BiH spriječili su od početka godine 2.193 lica da ilegalno pređu granicu BiH, rekla je Srni portparol Granične policije Franka Vican.
Ona je pojasnila da je broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice BiH u martu i aprilu bio znatno manji u odnosu na prethodnu godinu s obzirom na pandemiju virusa korona i restriktivne mjere kako u susjednim zemljama, tako i u BiH.

– Međutim, za očekivati je da će se ublažavanjem restriktivnih mjera povećati i broj ilegalnih migracija – rekla je Vicanova.

Ona je navela da su već sada na području Unsko-sanskog kantona intenzivirana kretanja migranata koji pokušavaju da ilegalno pređu granicu između BiH i Hrvatske, i to na izlazu iz BiH.

– Ilegalni migranti koji pokušavaju da iz BiH uđu u Hrvatsku bivaju spriječeni od pripadnika Granične policije BiH, a razlog za intenziviranje kretanja migranata prema Hrvatskoj i pokušaj prelaska granice je ublažavanje restriktivnih mjera – kaže Vicanova.

Ona je poručila da Granična policija BiH, kao i do sada, sa svim raspoloživim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima ulaže maksimalne napore u zaštiti granice.

Izvor: RTRS