AKTUELNO

Migranti se više neće moći slobodno kretati ulicama Bihaća

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona migrante koji se nalaze na ulicama Grada Bihaća svakodnevno odvoze u novi kamp na Lipi. Međutim, određeni broj migranata ne želi da boravi u ovom kampu i vraća se u Bihać. Iz Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom poručuju da se migranti više neće moći slobodno kretati ulicama Grada Bihaća. Provjerili smo kakvo je stanje u Unsko sanskom kantonu kada je riječ o migrantskoj krizi.

Radovi na uređenju kampa na Lipi još uvijek traju. Trentuno se u ovom kampu nalazi 700 migranata. Međutim, svakog dana grupe migranata napuštaju ovaj kamp i odlaze prema gradu Bihaću. A u Bihaću ih ponovo pokupi policija i vrati u ovaj kamp. I tako ukrug, iz dana u dan. Te su se akcije, nakon trodnevne pauze zbog prvomajskih praznika, nastavile i danas.

Lipa je kamp poluotvorenog tipa i migrantima će biti omogućeno kretanje. Međutim, po ulicama grada Bihaća se više neće moći slobodno kretati, navode u ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe, plan je i zatvaranje Bire u kojoj se trenutno nalazi 1.400 migranata. U trenutku kad migrant napusti Biru i krene na gejm, za njega, u slučaju neuspjeha na gejmu, nema više povratka u Biru. Svi takvi slučajevi će završiti na Lipi.

Pored ovih aktivnosti, uporedo se radi i na kontroli privatnih smještaja. Od prošle sedmice kantonalna Uprava za inspekcijske poslove je na terenu sa pripadnicima MUP-a USK-a.

I svi migranti iz privatnih smještaja će takođe biti izmješteni na Lipu. A s obzirom na epidemiju koronavirusa, posebna se pažnja pridaje zdravstvenom stanju svih migranata na podrčju ovog kantona. Za sada nije bilo slučajeva zaraze KOVID-om 19 među ovom populacijom, koja se svake srijede testira.

Od oko 5 hiljada migranata, koliko se prema procjenama nalazi u Unsko sanskom kantonu, u Biri ih je 1.400, u Miralu 1.100, u Sedri i Borićima ukupno 700 i 700 na lipi. Ostatak se nalazi po Kladuši, Bužimu i Cazinu, te po privatnim smještajima.

Izvor: BHRT