AKTUELNO

MVP o Dodikovim tvrdnjama: Nemamo saznanja o 3.000 lažnih viza za Pakistance

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da nema saznanja o navodnom izdavanju 3.000 lažnih viza koje je napravio ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.
Ministarstvo je reagovalo povodom medijskih izvještaja koji su se nedavno pojavili u javnosti, a koje je kreirao član Predsjedništva Milorad Dodik rekavši da je informacija došla iz Ministarstva sigurnosti.
“Ne ulazeći u političke motive i razloge za plasiranje ovih informacija u medijima, iz sjedišta je poslana instrukcija ambasadoru Foriću u kojoj je traženo da se zvanično očituje o predmetnim izjavama”, saopćeno je iz ministarstva.

Podsjetimo, ambasador je već kazao kako od člana Predsjedništva i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića očekuje izvinjenje.

Ministarstvo je pozvalo pravosudne i policijske agencije da žurno provjere navode o nezakonitostima oko izdavnja viza kako bi se javnost što prije upoznala sa objektivnim i nepristrasnim činjenicama vezanim za predmetni slučaj.

“Očekujemo da sudski organi, po hitnom postupku razmotre ovaj predmet i donesu primjerene odluke protiv aktere ove afere, ma ko oni bili, zbog zaštite integriteta institucija Bosne i Hercegovine. Pozivamo i sve zvaničnike da budu odgovorni i odmjereni prilikom iznošenja informacija u medijima, do okančanja službenih postupaka i procedura, jer u protivnom mogu nastupiti posljedice po BiH i njene građane na međunarodnom planu, te ugroziti teško stečeni bezvizni režim sa Evropskom unijom ali i drugim zemljama u svijetu”, rečeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.