NETWORK

MAKEDONSKO-HRVATSKA GRUPA KRIJUMČARILA 166 MIGRANATA

Hrvatski Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv sedmorice državljana Sjeverne Makedonije i dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su u 19 navrata organizirali ilegalne prelaske 166 stranih državljana preko granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom, prenosi agencija Hina.

USKOK sumnja da su sedmorica makedonskih državljana, starih 28, 41, 44, 29, 36, 48 i 38 godina, te dvojica hrvatskih državljana starih 50 i 36 godina, od kraja aprila do 15. oktobra, dogovorili “nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana radi stjecanja materijalne koristi”.

Prevođenje migranata preko granice, koji su na području Petrove Gore ilegalno ušli iz BiH u Hrvatsku, s nepoznatim osobama dogovorili su 28-godišnji i 41-godišnji makedonski državljani, nakon čega su njih dvojica s 38-godišnjim sunarodnjakom organizirali preuzimanje i prijevoz stranih državljana, objavilo je tužilaštvo.

Istražni zatvor

Strane državljane su potom preuzimali 29-godišnjak, 36-godišnjak, 48-godišnjak i dvojica hrvatskih državljana te su ih prevozili do blizine hrvatsko-slovenske granice na području Žumberka.

Za to vrijeme su 28-godišnjak, 41-godišnjak i 44-godišnjak iz Sjeverne Makedonije vozili ispred i iza njih u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih patrola, dodaje Hina.

Na taj su način u 19 navrata preko državne granice iz BiH u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju prebacili ukupno 166 stranih državljana.

USKOK je sudiji istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net