Kemal Kilicdaroglu, presidential candidate of Turkey's main opposition alliance, addresses his supporters during a rally ahead of the May 14 presidential and parliamentary elections, in Samsun, Turkey May 12, 2023. Alp Eren Kaya/Republican People's Party (CHP)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
AKTUELNO

Kilicdaroglu: Sve migrante ću poslati u matične zemlje

Uoči drugog kruga izbora

Kilicdaroglu pooštrio retoriku: Sve migrante ću poslati u matične zemlje

Suparnik Recepa Tayyipa Erdogana u turskim predsjedničkim izborima pooštrio je u četvrtak svoj ton prema migrantima, obećavajući da će poslati sve migrante u njihove matične zemlje nakon što bude izabran u drugom krugu izbora 28. maja.

Kemal Kilicdaroglu, kandidat šestostranačkog opozicionog saveza, osvojio je 45 posto podrške na nedjeljnim izborima, dok je Erdogan dobio 49,5 posto, što je malo manje od većine potrebne da izbjegne drugi krug glasanja.

Kilicdarogluovi najnoviji komentari došli su u jeku očekivanja da će treći kandidat u predsjedničkoj utrci objaviti svoju odluku o podršci u drugom krugu.

Sinan Ogan, nacionalistički političar koga je podržala antiizbjeglička stranka dobio je 5,2 posto glasova, što ga čini tasom na vagi u drugom krugu glasanja.

Obraćajući se članovima svoje stranke u sjedištu Republikanske narodne partije (CHP), Kilicdaroglu je zadržao prkosan ton protiv Erdoganove politike o migraciji.

“Erdogane, ti si namjerno pustio 10 miliona izbjeglica u Tursku. Čak si stavio i tursko državljanstvo na prodaju kako bi dobio uvezene glasove”, kazao je Kilicdaroglu, ne pružajući dokaze.

Turska je domaćin najveće svjetske izbjegličke populacije od oko četiri miliona, sudeći po zvaničnim podacima.

“Ovdje objavljujem: poslat ću sve izbjeglice kući kada budem izabran za predsjednika, i tačka”, dodao je.

U svojoj predizbornoj kampanji, Kilicdaroglu je rekao da planira poslati Sirijce iz Turske kućama u roku od dvije godine nakon što su vlasti postigle dogovor sa sirijskim predsjednikom Basharom al Assadom o garantiranju njihove sigurnosti i koordinacije s UN-om, prenosi Reuters.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kilicdaroglu-poostrio-retoriku-sve-migrante-cu-poslati-u-maticne-zemlje/230518101