NETWORK

Italija zabranila aktivnosti NVO sa migrantima

Kontaverzne akcije političkih nevladinih organizacija u kojim prevoze ilegalne migrante pod izgovorom da iz navodno spasavaju na moru, više neće moći da se vrše u Italiji.
Italijanske luke, objašnjava se u saopštenju odluke, ne poseduju više sredstva koja bi omogućila „pružanje pomoći“ brodskim jedinicama sa stranim zastavama.
Od danas pa do kraja sanitarnog vanrednog stanja u Italiji Vlada je zatvorila luke jer se više ne mogu smatrati sigurnim za pristajanje brodova nevladinih organizacija zbog nedostatka neophodnih sredstava za spašavanje na moru i pružanja pomoći, najmanje, sve do 31. jula, kada ističe važnost propisanog Dekreta i pretpostavljenog datuma za isticanje sanitarnog vanrednog stanja a koji je stupio na snagu 31 janura ove godine.

Tu odluku je donela Vlada na osnovu preporuke Ministarstava za infrasturkuru, spoljnih poslova, zdravlja i unutrašnjih poslova.

Italijanske luke, objašnjava se u saopštenju odluke, ne poseduju više sredstva koja bi omogućila pružanje pomoći brodskim jedinicama sa stranim zastavama.
Ukratko, italijanske luke se „ne mogu više smatrati sigurnim na čitavoj teritoriji gde se vodi borba protiv jednog od najtežeg vanrednog sanitarnog stanja i Italija nije više u stanju da pruži prijem bilo kome“. Takva odluka je predviđena i po internacionalnim normama, konvencijama i tratatima koji regulišu ponašanje na moru i u navigaciji.

I nije slučajno što je dokument izašao baš u ovim satima kada, najmanje dva dana, na vratima italijanskih teritorijalnih voda „kuca“ brod nevladine organizacije „Alan Kurdi“ nemačke Sea Eye. Na brodu se nalazi 150 migranata koji su pokupljeni u dvema operacijama u centralnom Mediteranu i sumnja italijanskih vlasti je, da bi u roku od nekoliko dana, nemačka nevladina organizacija zatražila zvanično ulaz u Italiju. To neće biti mogućno: italijanske luke se ne mogu smatrati sigurne i ne mogu ugostiti bilo koga u ovom času.

I uoči sezone lepog vremena i pretspostavljenog povećanje protoka migranata bilo bi veoma opasno za Italiju da pokrene bilo kakvu gigantsku mašineriju za njihov prijem, čak i za mala iskrcavanja u jednom trenutku kao što je ovaj vanrednog stanja od korona virusa. Niti bi vlasti mogle da obezbede strukture koje bi ugostile migrante u karantinu.

Izvor: Vesti dana