AKTUELNO

Egipćanin i dvojica državljana BiH uhapšeni jer su švercali migrante u Hrvatsku

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv jednog Egipćanina i dvojice državljana BiH koje tereti za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata u Hrvatsku.

Iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu potvrdili su kako je optužnica podignuta protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha (29), državljanina Egipta koji se nalazi u pritvoru u BiH, te protiv državljana BiH Alana Durakovića (23) i Amira Bakrača (23), obojice iz Bihaća.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici organizirane skupine, formirane radi počinjenja kaznenog djela krijumčarenja osoba radi stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Egipta.

Organizirali su prijevoz skupine u kojoj je bilo najmanje 15 Egipćana, a kao ilegalni migranti stigli su do Bihaća. Trojica krijumčara pokušali su ih gumenim čamcima prebaciti preko Save u Hrvatsku, no otkrila ih je i uhitila policija s bosanskohercegovačke strane granice.

Vlasti u BiH procijenile su kako u zemlji trenutačno boravi do devet tisuća ilegalnih migranata koji su tamo ostali blokirani nakon izbijanja pandemije koronavirusa i hermetičkog zatvaranja granica u Europi.

Najveći broj migranata smješten je na području Unsko-sanske županije i za sada im je zabranjeno svako napuštanje prihvatnih centara u kojima borave. Ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo širenje epidemije, prenosi Hina.

Dnevnik.ba