AKTUELNO

Niz europskih zemalja najavio uvođenje strožih mjera protiv ilegalnih migracija

Niz europskih zemalja najavio je uvođenje mjera za sprječavanje ilegalnih ulazaka. Dok se Unija priprema za provođenje pakta o azilu i migracijama, njezine članice pooštravaju granične kontrole.

Nizozemska će proglasiti izvanredno stanje, a Njemačka je uvela kontrole duž 3700 kilometara granice.

Osim nadzora na istočnim i južnim granicama, odnedavno se pregledavaju i putnici na sjeveru i zapadu Njemačke – i to će trajati još najmanje šest mjeseci.

Njemačka: Mjere protiv ilegalnih migracija

Gradić Kehl na njemačkoj granici s Francuskom. Policija pregledava vlakove i autobuse. Traže ilegalne migrante.

Sustav za prihvat azilanata je preopterećen, desničarske stranke su u usponu, pa je vlast u Njemačkoj uvela strože mjere. Sada pregledavaju na svih devet vanjskih granica.

– Imali smo nekoliko ilegalnih ulazaka u Offenburgu. Zatekli smo ih u vlaku koji je dolazio iz Švicarske, otkrio je policijski službenik.

Na ovaj je način Njemačka u proteklih godinu dana presrela 30.000 ilegalnih migranata. Svaka država Unije sama odlučuje o nadzoru svoje granice.

– Naši napori već sada imaju učinka. Vratili smo 32 posto više ilegalnih migranata. Uz novi ćemo pakt postići još bolje rezultate, kazala je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

Hrvatska policija: Dnevno se uhiti 5 do 6 krijumčara

I hrvatska policija sprječava ilegalne prelaske granice. U odnosu na prošlu godinu sada ih je 55 posto manje.

– Možemo reći da se prema našim podacima dnevno uhiti 5 do 6 krijumčara, a to je na godišnjoj razini 1500 krijumčara samo od strane hrvatske policije, otkrila je Irena Petrijevčanin, državna tajnica MUP-a.

Zemlje EU-a novim se odlukama dodatno zatvaraju

Nizozemska će proglasiti izvanredno stanje zbog azilantske krize.

Švedska će migrantima nuditi 30 tisuća eura da se vrate u matičnu zemlju.

Italija gradi prvi prihvatni centar za migrante u susjednoj Albaniji.

– Model koji je talijanska vlada osmislila je nešto s čime se nikad nije eksperimentiralo. Ako ovo uspije, a nadam se da hoće – to bi mogao postati novi način suočavanja s migracijama, rekla je Giorgia Meloni, talijanska premijerka.

Prema podacima Frontexa, talijanske mjere odvraćanja urodile su plodom. Na obale Italije iskrcalo se čak 64 posto manje ilegalnih migranata nego lani. Do naglog pada brojeva došlo je zbog zaustavljanja migracija u Tunisu i Libiji. Grčka s druge strane bilježi rast broja ilegalnih prelazaka za 57 posto.