AKTUELNO

Zoran Tegeltija: Podržavam Radončića u PROTJERIVANJU ilegalnih migranata iz BiH

U nastavku izdvajamo dio Intervjua koji je za Srpska.info  dao Zoran Tegeltija  a odnosi se na temu ilegalnih migranata:

Stavovi gospodina Radončića u vezi s problemom ilegalnih migracija dobili su punu podršku u Savjetu ministara i mogu reći da sam saglasan s većinom tih mjera koje preduzima ministar Radončić i stavova koje jasno iznosi.
To u pisanom intervjuu za Srpskainfo kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, odgovarajući na pitanje šta mislite o ideji ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića o protjerivanju ilegalnih migranata iz BiH. Tegeltija ističe da se je i prije izbora Savjeta ministara neprestano ponavljao da se ne slaže s politikom koju je prethodni Savjet ministara vodio kada je riječ o ilegalnim migracijama, jer je BiH sama sebi napravila od toga problem.

– Mi smo sada promijenili politiku u odnosu na ilegalne migracije, mislim da ćemo ostati na toj politici, a to je da su interesi građana BiH ispred bilo čijih drugih, uključujući i ilegalne migrante. Drugo, bezbjednosni problem migracija je najteži problem s kojim se BiH susreće. Svi drugi problemi vezani za migracije su na drugom mjestu, a moj lični stav je da se ne može desiti da se po BiH ljudi kreću bez ličnih dokumenata, bez da znamo ko su. Ne znam možemo li sa sigurnošću reći da ne postoji nikakva opasnost da se izazove bilo kakav bezbjednosni problem – kaže Tegeltija.

Dodaje da zbog toga misli da Ministarstvo bezbjednosti dobro radi kada su u pitanju migracije, a za izjavu Radončića kaže da nije pretjerivanje i da ona prije svega znači da moramo da definišemo šta migranti u BiH žele, da dobro znamo ko su i šta su i da li predstavljaju bezbjednosnu prijetnju nama, ili ne.

– Ja ću, naravno, nastaviti da sarađujem i dajem podršku gospodinu Radončiću, u saradnji sa svim bezbjednosnim strukturama u BiH, ali i našim međunarodnim prijateljima, koji su veoma zainteresovani za bezbjednost u cijelom regionu, da se radi na rješavanju problema migracija, pogotovo imajući u vidu da na granicama Grčke i Turske nalazi ogroman broj izbjeglica i vjerovatno čim se malo smiri ovo stanje vezano za korona virus za očekivati je ponovno pokretanje većeg broja migranata prema Zapadnoj Evropi, s Bliskog Istoka i nekih drugih krajeva. U svakom slučaju mislim da moramo znati ko se nalazi u BiH kad su u pitanju migranti. S te strane puna podrška ministru Radončiću da to utvrdi – poručuje Tegeltija.