AKTUELNO

USKORO knjiga “Antimigrant” * EKSKLUZIVNO Predgovor Zahida Kekića

Ova knjiga je Presuda promigrantskoj mafiji u BiH, ali i svima koji su montirali proces protiv Fatmira Alispahića

Piše: Zahid Kekić, suosnivač portala Antimigrant.ba

Pred vama je knjiga koja svjedoči odmazdu otuđenih centara državne moći – „duboke države“ – nad građaninom koji je od sigurnosnih i pravosudnih organa tražio da poštuju državne zakone i štite interese građana. Taj građanin, imenom Fatmir Alispahić, nije mogao u svome legalističkom i domoljubnom zanosu pretpostaviti da je „duboka država“ tako drsko ovladala represivnim mehanizmima i postala zaštitnik kršenja zakona, sponzor trgovaca ljudima i faktor ugrožavanja sigurnosti. Nije mogao pretpostaviti ni da će se njegovo insistiranje na legalizmu u procesu migracija naći na brutalnom udaru „duboke države“, koja gospodari pravosudnim i sigurnosnim resursima. Paradoks slučaja „Antimigrant“ glasi: „duboka država“ zloupotrebljava zakon i mehanizme represije kako bi progonila građanina koji od države traži da štiti svoje zakone i svoje građane!

Ja sam Zahid Kekić, jedan od osnivača portala Antimigrant.ba i prvi saradnik Fatmira Alispahića. Sekunde su odredile da se umjesto mene na optuženičkoj klupi Suda BiH nađe Fatmir Alispahić. Kada smo razgovarali na koga ćemo registrovati portal Antimigrant.ba, slučajno je ispalo da to bude Fatmir, a ne ja. Nama je to bilo nebitno. Formalna stvar, koju je brže mogao završiti Fatmir iz Tuzle, nego ja iz Austrije.

Da smo imali ikakve nečasne ili protuzakonite namjere, kao što je navodno širenje navodne mržnje prema ilegalnim migrantima, pa mogli smo portal pokrenuti sa bilo kojeg kontinenta, da nikad niko ne uđe u trag koji stoji iz tog portala! To je danas barem lahko! Naša namjera je bila javno, transparentno, časno, patriotsko forsiranje legalizma i zaštite bh. građana! Zato je portal Antimigrant registriran legalno, u našoj državi, pod nacionalnom domenom „ba“, na ime Fatmira Alispahića – da se zna i vidi da je baš u Sarajevu, od strane Bošnjaka, podignut medij koji se zalaže protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, posebno u konktekstu slutnji da se migranti iz islamskih zemalja, s nečasnim namjerama, uvoze među Bošnjake. Željeli smo cijeloj regiji poslati poruku da naseljavanje migranata iz islamskih zemalja nije bošnjački interes, kako su to već počeli tumačiti neki islamistički portali i autori, dok su resursi Islamske zajednice, od hutbi do Merhametovih kuhinji, stavljani u službu tih sigurnosno rizičnih vojnosposobnih muškaraca iz Afrike i Azije.

Početak je 2019. godine, teroristički ISIL je poražen, rasut, nestao, „ispario“, a u krajeve sa bošnjačkom većinom usmjerevaju se hiljade vojnosposobnih muškaraca. Laž da su to izbjeglice, stradalnici iz rata, koji dijele bošnjačku muhadžirsku sudbinu, a na čemu insistiraju korumpirani mediji – očita je, jer nigdje nema staraca, žena djece…  Uočavamo medijsku laž i političku zavjeru, na stotinama primjera. Zato odlučujemo oformiti portal koji bi sakupljao i učino vidljivim informacije o najezdi ilegalnih migranata. Uočavamo da mnogi uticajni mediji zaobilaze ili „friziraju“ informacije o migrantskom nasilju, da trgovce ljudima predstavljaju kao humaniste i humanitarne radnike, da ignoriraju blokadu sigurnosnog i pravosudnog sistema koji se, sumnjali smo, stavlja u službu promigrantske mafije i ugrožavanja sigurnosti bh. građana, a poglavito Bošnjaka. Smatrali smo patriotskom dužnošću da reagiramo na ove anomalije, dok u našu državu, isključivo u krajeve sa bošnjačkom većinom, ulaze desetine hiljada mladića, koji iz kriminalnog razloga sakrivaju svoj identitet. Sumnjamo da su ove kolone lažnih izbjeglica zapravo ostaci terorističkog ISIL-a, koji je takođe bio sastavljen od ubica iz više zemalja Afrike i Azije. Kroz tekstove u ovoj knjizi svi će sigurnosni aspekti i paradoksi biti detaljno objašnjeni.

U ovom kratkom „uvodu u čitanje“ želim naglasiti nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju. Prvo je obilje i kontinuitet informacja o ilegalim migrantima koje je Fatmir Alispahić objavljivao u Defteru hefte. To je period od tri i po godine, od 212. (22.04.2018.) do 367. (11.07.2021.) izdanja, dakle preko 150 tema, emisija, iz hefte u heftu. U vrijeme kada su Islamska zajednica i SDA doček migranata tumačile kao patriotski farz i vjersku obavezu, Defter hefte je govorio o zavjeri, laži, opasnosti. Stoga su teme o migrantima vjerovatno bile razlog prekida emitovanja Deftera hefte na MTV Igman, u januaru 2020. (izdanje 289, 12.01.2020.), nakon više od šest godina emitovanja na ovoj televiziji. Dvadeset emisija Deftera hefte (od 293. izdanja, 09.02.2020., do 313. izdanja, 28.06.2020.) potom će biti emitovano na TV Podrinje iz Janje, ali će određene ucjene iz vrha bošnjačke kleropolitike učiniti da ova Televizija prekine emitovanje Deftera hefte. Emisija je nastavila živjeti na dva YouTube kanala Fatmira Alispahića, od kojih je jedan Defter Produkcija, sa blizu 10.000 pratilaca. Ovaj kanal je bez upozorenja ili objašnjenja potpuno izbrisan nakon što je podignuta Optužnica protiv Fatmira Alispahića, i nikad nije vraćen, uprkos pravomoćoj oslobađajućoj Presudi. Činjenica da se ukidanje kanala (kao i blokada Fatmirovog Pay Pal računa) događa u momentu objavljivanja Optužnice, ukazuje da iza svega stoje resursi „duboke države“, aktivno uključeni u zaštitu promigrantske mafije.

Portal Antimigrant je nastavio objavljivati sadržaje i nakon početka montranog procesa protiv Fatmira Alispahića, ali, smatrali smo da je pregled tema do septembra 2021. godine suštinski bitan za temu ove knjige – a to je odmazda „duboke države“ nad građaninom, novinarom, koji otkriva zavjeru protiv zakona i građana. Zato su pred nama sažeci iz 150 tema u Defteru hefte, plus tekstovi sa Antimigranta, koji su do septembra 2021. godine, i podizanja Optužnice, trebali biti podsticaj pravosuđu i sigurnosnim službama da rade svoj posao, namjesto što su krenuli u odmazdu prema pojedincu koji ih na to upozorava. Uistinu, kako je ovolika količina informacija o bezakonju i ugrožavanju sigurnosti mogla ostaviti ravnodušnim toliki sigurnosni i pravosudni aparat, ali i taj bajni nevladin sektor, to tzv. civilno društvo koje je navodni korektiv vlasti i javnosti?

Nešto nije moglo biti ništa, niti je ništa moglo postati nešto, pa da se nađe u bezmalo svakoj sedmičnoj emisiji, u rasponu od tri i po godine. Vidjet ćete na osnovu sažetaka iz Deftera da su to veoma konkretni, dramatični probemi, ili informacije koje se tiču ilegalnih migranata. Indikativno je da svi drugi mediji nisu problemu ilegalnih migracija posvetili ni deseti dio ove pažnje. Ako bismo čak kazali da „Fatmir izmišlja“, da „pretjeruje“, a da ostali mediji imaju profesionalan odnos prema događajima koji, eto, ne zaslužuju da budu vijest, u to bi nas razuvjerila količina i karakter objavljenih informacija o migrantskom nasilju. Kako može za sve druge da nisu vijesti sve što jesu vijesti u Defteru hefte? Kad budete čitali, zapitajte se: je li ta šutnja normalna, ili je kupljena?

Jednako kao i indolentnost (korumpiranih) medija, djeluje indolentnost sigurnosnih i pravosudnih organa koji ništa ne čine u odnosu na događaje o kojma je izvještavano u Defteru hefte. Htio sam ovo naglasiti, da kada budete pratili sažetke iz Deftera hefte, u ovom kontinuitetu od 212. do 367. izdanja, imate na umu da su medijski, akademski, i državni resursi napadno distancirani od ovog problema, ili, pak, u njemu učestvuju tako što pokušavaju trgovce ljudima predstaviti kao humanitarce, a mladiće koji sakrivaju identitet kao napaćene muhadžire, tj. ratne stradalnike.

Na sažetke iz Deftera hefte, na te tri i po godine, veže se izbor tekstova sa Antimigranta, od aprila 2019. godine, kada je portal pokrenut, pa sve do mometa kada je podignuta Optužnica protiv Fatmira Alispahića, u septembru 2021. godine. Poglavlje sa Antimigranta otvara se spiskom od preko 160 vijesti iz Crne hronike koje je objavio portal, a govore o pojedinačnim slučajevima nasilja migranata i ugrožavanju sigurnosti bh. građana. Obilje ovog materijala, a to su sa Defterom i Antimigrantom već stotine naslova, historijski je argumentirana optužnica protiv korumpiranog sigurnosnog i pravosudnog sistema, ali i medijskog sistema, koji je umjesto da služi zakonima i građaninma, služio trgovcima ljudima i ugrožavanju sigurnosti.

Defter hefte i Antimigrant su razotkrili ovo korupcionaško zlo, koje namjesto da shvati upozorenje, kritiku, odlučuje se na odmazdu. Ulogu Luciferovih pomoćnika odigralo je nekoliko subjekata, koji su programski navodno zaduženi za ljudska prava i profesionalne kodekse u novinarstvu, a zapravo su i jedan i drugi imperativ iznevjerili. Tu prije svega mislimo na Vijeće za štampu i na Instituciju ombudsmena. Oni su inicirali Tužiteljstvo da podigne Optužnicu. To su ljudi sa konkretnim izmenima. Iz Vijeća za štampu to su: Miodrag Živanović, Dražen Zubak, Zlatiborka Popov Vučinović, Enes Osmančević, Fuad Kovačević, Rajna Radosavljević, Milan Šutalo Muhamed Jusić. Njihova imena treba zabilježiti, kao inicijatore progona jednog novinara, za kojega je Tužiteljstvo tražilo godinu dana zatvora. Iz Institucije ombudsmana to su: Jasminka Džumhur i Nives Jukić. Treba pamtiti i imena osoba koje su se pojavile kao svjedoci na Sudu: Maida Bahto Kestendžić (Vijeće za štampu), Amela Odobašić (RAK), Edin Ibrahimefendić (Ombudsmeni). Stubu srama, a to će ova knjiga dokazati, pripadaju i Mediacentar Sarajevo, kojega predstavlja Boro Kontić, Udruženje novinara i njihova lažna Linija za pomoć novinarima, a u to vrijeme je na čelu ove organizcije bio Marko Divković iz Tuzle. Bilo je to orkestrirano servisiranje ovog montiranog procesa, kao i relativiziranje oslobađajuće Presude za Fatmira Alispahića.

U poglavlju Press kliping imate priliku pročitati dio Fatmirovog pogovora za knigu „Islamokratija (2022), a iz kojega možete vidjeti da je Optužnica, koju će u septembru objaviti Tužiteljstvo BiH, već objavljena u glasilu Islamske zajednice „Preporod“, i to osam mjeseci prije! Da li Islamska zajednica ima kartel u bh. pravosuđu? Na to pitanje odgovor nailazimo u Defteru hefte 437, 18.12.2022., kroz informaciju da – „Rukijin zet Kasim je tužilac, a Kasimova svastika Rukija je sudija u predmetima protiv Fatmira Alispahića, a za koje postoje dokazi da je Islamska zajednica dala direktive u svojim medijima“. O čemu se radi? U informaciji sa Antimigranta od  05.12.2022., pod naslovom „Rezultati targetiranja Fatmira Alispahića: Drakonska kazna od 5.000+1.200 maraka“, piše: „Općinski sud u Vinkovcima 07.02.2022. osudio hodžu iz Vinkovaca za NASILJE U OBITELJI, kada je fizički nasrnuo na svoju bivšu suprugu, u prisustvu djece, i kaznio ga sa 1.500 kuna, a Općinski sud u Tuzli 24.11.2022., preko sutkinje Rukije Jusupović, osudio za klevetu Fatmira Alispahića jer je govorio o ovom slučaju, i kaznio ga drakonskom kaznom od 5.000 maraka plus 1.200 maraka sudskih troškova. (Prema sudskim informacijama, Rukijina Presuda je najviša kazna ikada izrečena za klevetu. Zašto, ako je istina potvrđena i pred Općinskim sudom u Vinkovcima?)“ Ova ilustracija o zetu Kasimu koji na jednom sudu podiže Optužnicu i svastici Rukiji koja na drugom sudu drakonski i apsurdno presuđuje – samo potvrđuje do koje mjere su totalitarni mehanizmi „duboke države“ spremni da progone pojedince poput Fatmira Alispahića.

Pored poglavlja u kojima su sažete informacije iz Deftera hefte i Antimigranta, pored rubrike Press kliping, ova knjiga kao četvrto donosi poglavlje sa 23 sadržaja, pod naslovom „Dokazi o raspirivanju nacionalne i vjerske mržnje“, iz kojega se vidi apsurd da autor koji je ponajviše pisao o toleranciji i pomirenju, biva progonjen za „mržnju među bh. narodima“. Na kraju su tu i skraćene verzije obje Presude.

Ova knjiga ne samo da je Optužnica protiv korupcije u Vijeću za štampu, tzv. udruženju novinara, u marionetskoj instituciji Ombudsmena, u nevladinom sektoru, a nadasve u sigurnosnim i tužiteljskim organima… Ma šta ko o tome mislio – ova knjiga je presuda pred sudom historije, toj korupciji, koja je ustala da zgazi pojedinca koji se usudio ukazati na korupciju, kršenje zakona, podršku sigurnosnoj opasnosti, od strane otuđenih centara moći u državi.

Ako budete čitali Optužnicu koju je u ime Tužiteljstva zastupao državni tužitelj Kasim Halilčević, potom, ako budete čitali izjave onih koji su tu Optužnicu podstakli i servisirali, a onda kad vidite argumentovan i stručan tekst prvostepene i drugostepene Oslobađajuće presude – tek tada ćete shvatiti zašto je ovo Presuda pred sudom historije, na čijoj tamnoj strani za sve vremena ostaju tužitelj Kasim Halilčević i ekipa koja je proces montirala.

 

*****