AKTUELNO

Tražili ste da Vas primim, a onda odbili da otkrijete identitet Vaših državljana koji nelegalno borave u BiH!

– Naime, upravo obratno. Ambasador Pakistana Muhammad Khalid Raoa tražio je sastanak kod Radončića, a Radončić ga je – što potvrđuju i fotografije u prilogu – primio u ured ministra sigurnosti BiH – navodi se u saopćenju

Povodom saopćenja ambasade Pakistana u Sarajevu, u kojem se, između ostalog, tvrdi da je, 30. januara ove godine, ambasador Pakistana „pozvao ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u svoj ured, gdje su raspravljali o pitanju ilegalnih migranata“, iz Ministarstva sigurnosti BiH danas je saopćeno “da se radi o potpunoj neistini, koju vrlo jednostavno dokumentiramo fotografijama”.

– Naime, upravo obratno. Ambasador Pakistana Muhammad Khalid Raoa tražio je sastanak kod Radončića, a Radončić ga je – što potvrđuju i fotografije u prilogu – primio u ured ministra sigurnosti BiH – navodi se u saopćenju.

Kako se naglašava, ambasador Pakistana je tražio prijem, ne da bi raspravljao o 3.000 ilegalnih migranata iz njegove zemlje, koji kriju svoj identitet od sigurnosnih struktura BiH, već je tražio od Radončića da vrši pritisak na Tužilaštvo KS, kako bi u Pakistan bilo otpremljeno tijelo jedne umrle osobe iz te zemlje.
– Da je to uistinu tako, dokazuje i pismo sa istim datumom posjete, 30. janar 2020. godine, koje dostavljamo javnosti na uvid, a Nj. E. Muhammad Khalid Rao ga je tog dana predao ministru sigurnosti BiH Radončiću. Ambasador Pakistana je, i ovom prilikom, odbio da na ozbiljan i odgovoran način uopće razgovara i pomogne Ministarstvu sigurnosti BiH i sigurnosnim strukturama naše zemlje i izvrši svoju obavezu da se otkrije identitet državljana Pakistana, koji, nelegalno i bez dokumenata, već duže vrijeme borave u BiH. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić neće polemisati sa ambasadorima koji su spremni na ovakve prevare prema građanima BiH i najvišim dužnosnicima naše zemlje – stoji u saopćenju.

Ministarstvo sigurnosti BiH najavljuje da će nastaviti da vrlo uporno izvršava svoje zakonske obaveze i, neovisno od pritisaka, sprječava ove ilegalne ekonomske migracije i radi pripreme na povratu anonimnih lica u zemlje njihovog porijekla.

– Ovakvo neodgovorno ponašanje spomenutog ambasadora dodatno otvara pitanje povjerenja javnosti u njegov rad i njegov ostanak u BiH – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)