AKTUELNO

The Times: Prevare vezane za vize dozvoljavaju državljanima Pakistana da preko BiH uđu u EU

Čini se da hiljade migranata iz Pakistana koriste Bosnu i Hercegovinu za ulazak u EU stvarajući političku i diplomatsku krizu u ovoj načetoj državi na Balkanu.

Granična policija Bosne i Hercegovine tvrdi da je 3000 Pakistanca dobilo vize neregularno kroz Ambasadu ove države u Islamabadu što im je omogućilo da pređu dobar dio rute krijumčarnja ljudi duge 4000 milja od Pakistana do Evrope, piše ugledni The Times.

Da bi stigli u Bosnu i Hercegovinu, migranti iz Pakistana bi inače morali da putuju kopnom preko Irana, Turske, Grčke, Albanije i Makedonije i bili bi u rukama krijumčara, provodili bi sedmice na putu, trošili hiljade funti i rizikovali da budu uhapšeni, napadnuti od strane kriminalaca ili čak da stradaju. Uz vizu oni mogu letjeti iz Pakistana za Sarajevo, preći granicu i ući u Hrvatsku, EU članicu, i nastaviti svoje putovanje na sjever duž ruta krijumčarenja.

Uprkos razotkrivanju posljednjih pet godina od strane EUROPOL- a, trgovci ljudima i dalje otvoreno nastavljaju da djeluju. Jedna grupa na Facebooku koja koristi urdu jezik nudi bosanske vize putem telefonskog broja koje kupci mogu kontaktirati putem Whatsappa, dok druga nudi taksi rutu iz Bosne do Italije, upozoravajući da je to “teško” putovanje pješice.

Podaci UN-ove agencije za izbjeglice potkrepljuju navode graničnih snaga. Oni pokazuju da je samo oko 100 pakistanskih migranata u Bosnu i Hercegovinu stiglo u januaru 2019. godine, ali da je taj broj naglo počeo da raste u narednim mjesecima, iako je broj dolazaka drugih nacionalnosti ostao konstantan.

Zatim je došlo do naglog porasta dolazaka Pakistanaca u julu prošle godine, a više od 2.000 ih je stiglo tog mjeseca u poređenju sa manje od 1.000 u junu. Nakon toga brojevi su lagano opali, a zatim ponovo naglo opali poslije oktobra, navodi The Times.

Bosanski državni tužilac otvorio je istragu o Ambasadi ove države u Islamabadu, dok je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti, te navode iskoristio kao dokaz „sigurnosne prijetnje“.

Radončić se zalaže za usvajanje zakona koji će omogućiti da svi neregularni migranti, osim Sirijaca, budu deportirani iz Bosne i Hercegovine. Prošlog mjeseca je prijetio da će pakistanskog ambasadora u Bosni I Hercegovini učiniti persona non grata ako odbije da sarađuje.

Izvor: Avaz.ba