AKTUELNO

Svakog dana u BiH uđe stotinu migranata

SARAJEVO – BiH se sprema za novi migrantski talas koji je već počeo da se nazire, a prognoze nadležnih pokazuju da će ova godina biti još izazovnija nego prethodne dvije.
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je juče za “Glas Srpske” da se potvrđuju ranije procjene da će s proljećem i toplijim danima ojačati migrantski talas. Najnoviji podaci iz graničnog pojasa pokazuju da dnevno u BiH pristigne oko 120 ilegalnih migranata, a tokom proteklih godina u ovom periodu bilo ih je svega oko 25.

– U Srbiji ni prošle ni pretprošle godine nije bilo ovoliko migranata. Sada ih je između 7.500 i 8.000, a ono što najviše zabrinjava su podaci da u Grčkoj ima više od 100.000 ilegalnih izbjeglica koje se već spremaju da krenu. Sigurno je da će jedan dio krenuti kopnenim putem, tako da imamo sigurno dvije trase kretanja. Obje su, nažalost, preko BiH – jedna iz Srbije, a druga iz Crne Gore. Ruta iz Srbije je već aktivirana prošle sedmice i imamo povećanje broja ilegalnih ulazaka. Sigurno je da će ova godina biti izazovnija od prethodne dvije – rekao je Ujić.

Govoreći o putevima kojima bi migranti mogli da idu kroz BiH, istakao je da je dosadašnja praksa pokazala da se veoma malo zadržavaju u Tuzli, te idu ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu (USK).

– Najveći pritisak je na Bihać i Veliku Kladušu – rekao je Ujić i dodao da je i Hrvatska pojačala nadzor granice na dijelu graničnog prelaza Izačić koji je dijeli od BiH.

Ujić kaže da je Hrvatska članica EU i da je sigurno da će preduzimati sve jače mjere s ciljem sprečavanja ulaska ilegalnih migranata na teritoriju EU.

– Možda je to dobro i za BiH jer kada vide da nema izlaska, moraće da mijenjaju rute kretanja. Ohrabruju i riječi ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića koji kaže da nema pravljenja privremenim prihvatnih centara – rekao je Ujić i dodao da bi novi sastanak Operativnog štaba za pitanje migracija na nivou BiH mogao da bude sutra.

Služba za poslove sa strancima dobila je novih 100 metara kvadratnih kancelarijskog prostora u Bihaću, što će njenim službenicima znatno olakšati postupanje u radu sa migrantima. Na tom dijelu je u protekle dvije godine, tokom kojih je kroz BiH prošlo oko 50.000 ilegalnih migranata, bilo najviše problema, naročito u vrijeme postojanja divljeg kampa “Vučjak”. Nakon što je kamp lani rasformiran, migranti su prebačeni u kasarne nadomak Sarajeva.

U Bihaću je juče zasjedala Operativna grupa za rješavanje i upravljanje migrantskom krizom u USK. Na dnevnom redu bilo je određivanje kvote, odnosno broja migranata koji mogu boraviti u kantonu, a pominjano je i zatvaranje centara “Bira” i “Miral” te formiranje tranzitnog centra za migrante u USK.

Sa komesarom za izbjeglice i migracije Srbije Vladimirom Cucićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

IOM

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su početkom ove godine rekli da će do kraja marta pokrivati dio troškova angažmana pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske koji na granici pomažu kolegama iz Granične policije BiH. IOM finansira troškove smještaja i ishrane za nekoliko desetina službenika MUP-a. Slobodan Ujić kaže da ima informacije da će ta pomoć biti nastavljena i nakon marta.

Izvor: Glas Srpske