NETWORK

SUBOTICA JE USTALA: Hiljade građana izašlo na ulice zbog ilegalnih migranata

Grupa građana „Udruženi građani Subotice“ organizovala je u Subotici veliki antimigranstki skup, na kojem se okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih građana. Glavni zahtev je PONIŠTENjE svih ugovora vezanih za naseljavanje migranata u Srbiju, zajedno sa Marakeškim ugovorima.
Organizotori su pokazali građanima zvaničan dokument u kome se navodi da je Vlada Srbije u saradnji sa EU potpisala izgradnju nekoliko stotina stambenih jedinica širom Srbije za trajni smeštaj migranata i za to dobila nekoliko miliona evra.

Taj dokument su potom simbolično pocepali u želji da pokažu da za narod ti ugovori nisu važeći i da ih građani Srbije ne priznaju. Tokom protestne šetnje centrom ovog mesta na severu Srbije, građani su vikali „Izdaja, izdaja“, „Nećemo migrante“…

Građane Subotice su danas došli da podrže i stanovnici drugih vojvođanskih mesta poput Sombora, koji kažu da imaju velikih problema sa migrantima.

 

Organizatori su poručili čelnicima države i Vladi Srbije da, pošto se zna tačno koliko migranata ulazi u zamlju i iz nje izlazi, žele da Vlada to ne krije od naroda, već da objavljuje javno precizne podatke na dnevnom nivou o tome koliko je migranata ušlo, a koliko izašlo iz Srbije.

USTAO I POŽAREVAC

U isto vreme, danas se antimigranstki skup održava i u Požarevcu, gde se nalazi Damnjan Knežević iz inicijative „nema predaje, Kosovo i Metohija“, poznat po organizovanju Narodnih patrola u centru Beograda koje su izazvale veliku pažnju javnosti.

Čelnici ova dva skupa su se uključili tokom mitinga i pružili podršku jedni drugima. I u Požarevcu je kao glavni iznet zahtev o poništenju svih ugovora vezanih za naseljavanje migranata u Srbiju.

Najavljeni su novi antimigrantski skupovi širom Srbije do ispunjenja zahteva.