AKTUELNO

Srbi ogorčeni postupkom Vlade USK: “Spremni smo doći na Lipu”

Policija Unsko-sanskog kantona u kamp Lipa kod Bihaća prebacila je prvih oko 120 migranata, a Srbi iz tog kraja još jednom su poručili da je to neprihvatljivo i da im kantonalne i vlasti FBiH i time pokazuju da nisu dobrodošli.
Migranti, koji su smještaj pronašli na stadionu NK Jedinstvo u Bihaću, u jutarnjim časovima autobusima su odvezeni u novoformirani kamp, gdje su prvo obavljeni zdravstveni pregledi, a kako je rekao Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, svaki dan će biti prebacivane grupe od po 150 migranata, upravo zbog zdravstvenih pregleda.
Nermina Ćemalović, ministarka zdravlja USK, rekla je da je prvi dan pregledano više od 100 migranata i da je kod dvije osobe ustanovljena povišena temperatura te da su ti ljudi odmah izolovani u posebne šatore, a shodno preporuci, biće testirani i na virus korona.
“Kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastrukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege”, saopštili su iz Vlade Unsko-sanskog kantona.

Inače, kamp Lipa, kapaciteta za smještaj oko 1.000 osoba, nalazi se na području sela Lipa kod Bihaća i okružen je selima u kojima žive Srbi, zbog čega su se njihovi predstavnici i P0BUNILI, najavljujući da će odmah nakon što se smiri situacija sa virusom korona organizovati proteste pred samim kampom.
Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč, rekao je da se radi o nekorektnom potezu vlasti Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH koje su iskoristile trenutak kada se cijeli svijet B0RI protiv virusa korona, dok je Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo, ocijenio da je to poruka Srbima da nisu dobrodošli na svoja vjekovna ognjišta.

Gligić je rekao da su Srbi iz Livanjskog kantona spremni da dođu u Lipu i organizuju proteste, ako je potrebno.
“Za građane BiH zakon treba da je isti, ali očigledno pojedinci ga krše i za njih ovo ne važi. Izmještanjem migranata iz Bihaća u selo Lipa krše se odluke Vlade FBiH koje su donesene u vrijeme epidemije virusa korona, ali očigledno to sada nije bitno”, rekao je Gligić.

I Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, kaže da je smještanje migranata u srpsko selo Lipa novi ud*rac srpskom narodu u FBiH te da oni koji su tako odlučili ne misle dobro ni Bošnjacima ni Srbima koji žive na tim prostorima.

Izvor: Usn